x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    11 Aug 2007   •   00:00
INFLAŢIE. Preţurile de consum au crescut in iulie cu 0,29% faţă de 0,14% in iunie, pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente şi produse din tutun, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a revenit la 4%, punctul central al ţintei stabilite pentru 2007 de BNR. In iulie, alimentele s-au scumpit cu 0,56%, pe fondul majorării preţului legumelor cu 2,59% şi a fructelor cu 2,18%, potrivit Institutului de Statistică. Produsele din tutun s-au scumpit cu 4,24%.


ELECTRICITATE. Nuclearelectrica ar putea scumpi curentul electric, deoarece Ministerul Economiei doreşte infiinţarea unui fond de mediu. Potrivit proiectului de hotărăre de guvern, ministerul de resort doreşte ca Nuclearelectrica să plătească pentru fiecare MWh produs căte 1,4 euro pentru depozitarea deşeurilor şi 0,6 euro pentru dezafectarea unităţilor de producţie.


EXPROPRIERI. Guvernul alocă 9,71 milioane de lei pentru
exproprierea a 345 de imobile proprietate privată aflate in zona de construcţie a autostrăzii Bucureşti - Braşov, pe tronsonul Bucureşti - Ploieşti. Această sumă reprezintă o suplimentare, Ministerul Transporturilor constatănd că cele 125 de milioane de lei primite anterior din Fondul Naţional de Dezvoltare erau insuficiente.


PLĂŢI. Firmele vor putea achita sumele datorate statului intr-un singur cont deschis la trezoreria statului, dar prin două ordine de plată, separat pentru obligaţiile la bugetul de stat şi pentru celelalte obligaţii fiscale, potrivit unui proiect de ordonanţă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Dacă suma plătită nu acoperă datoriile, distribuirea se face mai intăi pentru impozitele cu reţinere la sursă, şi apoi pentru celelalte, proporţional cu obligaţiile datorate.


TURISM. Stanţiunile balneare din Romănia vor fi reamenajate şi modernizate in următorii trei ani prin proiecte de cofinanţări europene, mulţi investitori străini fiind atraşi de potenţialul ţării noastre, potrivit unui raport al companiei Peacoock. Va fi introdus progresiv conceptul "sănătate prin intermediul apei", insă va fi păstrată componenta medicală tradiţională a sejurului in staţiunile balneare. Anul trecut, cele mai căutate staţini au fost Băile Felix, Băile Herculane şi Călimăneşti.

×
Subiecte în articol: economic