x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    15 Aug 2007   •   00:00
PETROL. Incetinirea creşterii economice din SUA şi impactul crizei din sectorul creditelor ipotecare riscante ar putea reduce consumul de petrol in următoarele luni, a avertizat ieri Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol. Preţul petrolului a coborăt la circa 72 de dolari in tranzacţiile de la New York, comparativ cu un maxim istoric de 78,77 dolari, atins la 1 august, in condiţiile ingrijorării privind efectele inăspririi condiţiilor de creditare din SUA.


CONT CURENT. Balanţa de plăţi a inregistrat in primul semestru un deficit de cont curent de 7,81 miliarde euro, in creştere cu 108% comparativ cu primele şase luni de anul trecut, dezechilibru manifestat in continuare preponderent la nivelul balanţei comer-ciale. Dezechilibrul balanţei comerciale a crescut cu 77% faţă de minusul inregistrat in prima parte a anului trecut, urcănd la 7,83 miliarde euro. Transferurile curente şi-au redus aportul la echilibrarea contului curent, urcănd cu numai 10%, la 2,24 miliarde euro. Deşi remiterile de valută in ţară au insumat 3,3 miliarde euro, ieşirile de valută au avansat rapid, depăşind un miliard de euro in şase luni.


SUBVENŢII.
Agricultorii care şi-au asigurat culturile şi folosesc seminţe certificate pot solicita sprijinul de 400-500 de lei pe hectar pentru infiinţarea culturilor de toamnă pănă la 15 octombrie. Pentru a primi bonurile valorice, fermierii trebuie să depună o cerere la sucursalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie in Agricultură şi să prezinte poliţa de asigurare, factura de cumpărare a seminţelor şi documentele de autorizare şi conformitate emise de furnizorii acestora.

×
Subiecte în articol: economic