x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info Economic/Business 1 septembrie 2007

Info Economic/Business 1 septembrie 2007

de Jurnalul National    |    01 Sep 2007   •   00:00

Cele trei focare de pestă porcină de la fermele din Timiş ale companiei Smithfield vor fi eradicate cel mai devreme la sfărşitul lunii septembrie,

PESTĂ - Focarele din Timiş, inchise la finele lui septembrie

Cele trei focare de pestă porcină de la fermele din Timiş ale companiei Smithfield vor fi eradicate cel mai devreme la sfărşitul lunii septembrie, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş. "Incinerarea animalelor a fost finalizată ieri (joi, n.r.) la ferma Igriş2. La Igriş 1 va fi terminată duminică, iar la Cenei miercuri, săptămăna viitoare. După ce fermele au fost golite de animale mai durează circa trei săptămăni o lună pănă cănd focarul este efectiv eradicat, fiind nevoie de dezinfectări şi alte proceduri", a spus Remeş.(F.Z.)

FRIESLAND - Se inchide fabrica de lactate de la Deta

Producătorul Friesland mărcile Oke, Mili, Napolact , unul dintre liderii pieţei lactatelor din Romănia, va inchide fabrica de la Deta, judeţul Timiş, deoarece unitatea necesită investiţii de mediu şi de producţie prea mari. Compania va reloca activităţile către celelalte unităţi de producţie de pe piaţa locală. Potrivit reprezentanţilor acesteia, inchiderea fabricii de la Deta nu va avea implicaţii asupra activităţilor de colectare a materiei prime şi de distribuţie din zona Timiş. Procesul de relocare va avea loc incepănd cu luna septembrie. "La o parte din cei 134 de angajaţi li se va propune relocarea la operaţiunea din Timişoara sau la alte unităţi ale grupului. Toate procedurile aferente acestui proces vor fi in linie cu prevederile din contractul colectiv de muncă şi se vor implementa in urma consultării sindicatului", se menţionează in comunicatul firmei. (F.Z.)

SEPTEMBRIE - Peste 1.600 de angajaţi, disponibilizaţi

Peste 1.630 de persoane din mai multe judeţe ale ţării işi vor pierde luna viitoare locurile de muncă, potrivit conducerii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), citată de Rompres. Circa 1.560 de persoane vor fi concediate din unităţi economice cu capital privat profilate pe servicii, industria pielăriei, incălţăminte, textile şi blănărie. Oficialii ANOFM, care au făcut ieri o vizită in Covasna, au precizat că majoritatea persoanelor aflate pe listele de disponibilizări provin din judeţele Hunedoara, Ialomiţa şi Arad. (F.Z.)
Â

Â
ElectricaServ se privatizează

Compania de intreţinere şi mentenanţă ElectricaServ va fi privatizată in perioada următoare. Potrivit unor surse citate de agenţia Mediafax, consiliul de administraţie al Electrica a decis in şedinţa de ieri să privatizeze compania de reparaţii electrice. Deocamdată nu s-a luat nici o decizie privind forma vănzării.

Recent, Constantin Botez, vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, a precizat la un forum energetic că presiunea companiilor care au cumpărat de curănd cinci filiale ale Electrica este mare pe privatizarea divizată a companiei, astfel incăt fiecare grup să cumpere acea parte a Electrica Serv care il deserveşte.

In acelaşi timp, AVAS a comandat un studiu pentru a vedea care este cea mai rentabilă formă de privatizare, iar rezultatele arată că este mai profitabilă privatizarea in bloc.

ElectricaServ are 11.600 de angajaţi şi este organizată organizată in opt sucursale corespunzătoare celor opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. Pe lăngă acestea, cei mai importanţi clienţi sunt Transelectrica, Petrom şi ministerele Apărării şi Agriculturii. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 724,7 milioane de lei şi un profit de 2,25 milioane de lei. (Daniel Ionaşcu)

PROGRAM - Porcii, vaccinaţi contra pestei şi in 2008

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) va transmite luni Comisiei Europene programul de eradicare a pestei pentru anul 2008, care prevede continuarea vaccinării porcilor şi inăsprirea măsurilor de supraveghere a activităţii de imunizare.

"Programul de eradicare a pestei prevede continuarea vaccinării porcilor, atăt a celor mistreţi, căt şi a celor din gospodării şi ferme. După ce Comisia va vedea programul, vom discuta şi vom stabili şi ce vaccinuri vom achiziţiona noi şi ce vaccinuri vor fi furnizate gratuit de CE", a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş. El a adăugat că vor fi inăsprite măsurile de supraveghere a felului in care medicii veterinari imunizează animalele cu vaccin. Autoritatea a instituit opt posturi regionale, iar medicii veterinari din fiecare post vor ţine sub observaţie felul in care se face vaccinarea in anumite judeţe. Totodată, in fiecare judeţ va exista un medic veterinar care va avea atribuţii numai in domeniul pestei porcine. "Medicii vor verifica dacă vaccinările sunt făcute la timp, dacă se recoltează probele de la animale conform programului şi alte măsuri de acest fel", a spus Roatiş. Prelungirea vaccinării inseamnă şi prelungirea interdicţiei de a exporta carne şi preparate din carne pe piaţa comunitară. Firmele romăneşti nu mai fac exporturi de carne şi preparate din carne de porc din 2003, reluarea livrărilor fiind condiţionată de eradicarea pestei, fără utilizarea vaccinului. (F.Z.)

×
Subiecte în articol: economic