x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info Economic/Business 17 august 2007

Info Economic/Business 17 august 2007

de Jurnalul National    |    17 Aug 2007   •   00:00
Info Economic/Business 17 august 2007
Sursa foto: Lucian Tudose/

Petrom a majorat preţul gazelor naturale din producţia proprie de la 455 la 470 de lei pentru mia de metri cubi.

COMPANIE NOUĂ. Petrom a infiinţat o nouă companie, numită Petrochemical Argeş, cu scopul de a transfera toate activităţile de la rafinăria Arpechim. Mariana Gheorghe, director executiv al companiei, a precizat că "firma a fost deja infiinţată, dar acum este doar o cochilie goală". Transferul va fi terminat in curănd, iar compania va funcţiona ca şi companie afiliată din a doua jumătate a anului 2007. Surse din cadrul Petrom au afirmat că această nouă societate "poate fi văndută".

CENTRALĂ. Petrom va construi la Ploieşti o centrală electrică pe gaz, cu o capacitate instalată de 860 de MW. Proiectul a fost deja aprobat, şi a fost demarat procesul de licitaţie. Investiţiile vor totaliza 500 de milioane de euro. Construcţia va incepe din 2008, iar primii megawatti de energie vor fi livraţi in sistem la finele lui 2010 sau inceputul lui 2011.

MAJORARE. Petrom a majorat preţul gazelor naturale din producţia proprie de la 455 la 470 de lei pentru mia de metri cubi. Potrivit Marianei Gheorghe (foto), director general executiv din cadrul Petrom, "creşterea a fost făcută in condiţiile in care preţul la consumatorul final nu s-a modificat". Oficialii Petrom au precizat că scumpirea a fost aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei, şi că face parte din programata aliniere a preţurilor cu cele din Uniunea Europeană. Romănia poartă discuţii cu oficialii europeni pentru a obţine o derogare pănă in 2010 la alinierea tarifelor. (D. I.)

CREDITE. Banca Comercială Romănă (BCR) a lansat un nou produs de creditare, in valoare de pănă la 75.000 de lei, destinat microintreprinderilor cu o cifră de afaceri anuală de pănă la un milion de euro. Microintreprinderile pot obţine credite de pănă la trei ori cifra de afaceri medie lunară, cu limita maximă de 75.000 lei, in numai 24 de ore. Perioada de creditare este de 12 luni. Pentru obţinerea imprumutului, companiile au nevoie de certificat de la Registrul Comerţului, certificat de atestare fiscal, hotărărea AGA privind contractarea imprumutului şi ultimele trei raportări financiare.

NORME. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, ieri, norma privind prospectul schemei de pensii facultative, elaborată in aplicarea legii privind pensiile facultative. Norma reglementează forma şi conţinutul prospectului schemei de pensii facultative, procedura privind autorizarea iniţială a prospectului, precum şi modelul contractului cadru de administrare. Un alt element de noutate il reprezintă menţionarea sancţiunilor pentru administratorii care incalcă prevederile legale privind prospectul schemei de pensii facultative, care pot ajunge de la suspendarea autorizaţiei de administrare şi aplicarea corespunzătoare a prevederilor privind administrarea specială, pănă la retragerea autorizaţiei de administrare.

×
Subiecte în articol: economic