x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info Economic/Business 21 iulie 2007

Info Economic/Business 21 iulie 2007

de Gabriela Mladin    |    21 Iul 2007   •   00:00
Info Economic/Business 21 iulie 2007
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Aprecierea puternică a leului in acest an ii forţează pe micii producători să iasă din afaceri şi afectează exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adăugată scăzută, precum textilele, arată o analiză Reuters.

FALIMENTE. Fabricile care folosesc sfecla de zahăr pentru producţie riscă să se inchidă in primăvara anului viitor, susţin sindicaliştii din industria alimentară. Aceştia au arătat că fabricile procesatoare de zahăr din sfeclă sunt defavorizate faţă de fabricile importatoare, din cauza costurilor de achiziţie a materiei prime. "Costul zahărului din sfeclă cu taxa de restructurare inclusă este de 2,32 de lei pentru un kilogram, iar cel din zahăr brut de 1,39 de lei pentru un kilogram. Prin urmare, procesatorii nu pot vinde, din cauza preţurilor mai mici practicate de importatori", a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

EXPORTURI. Aprecierea puternică a leului in acest an ii forţează pe micii producători să iasă din afaceri şi afectează exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adăugată scăzută, precum textilele, arată o analiză Reuters. "Căteva sute de exportatori vor finaliza procedurile de faliment in decembrie", a spus şeful Asociaţiei Romăne a Exportatorilor şi Importatorilor, Mihail Ionescu (foto). "Impactul este mult mai mare. Exportatorii vor pierde 25 de milioane de euro pe lună la fiecare apreciere a leului cu 1%", a adăugat acesta. Reprezentanţii industriei au cerut in repetate rănduri băncii centrale să intervină pentru a slăbi leul. Cu toate acestea, banca a fost reticentă la intervenţii, deoarece moneda puternică ajută la menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut.

COMPLEXURI ENERGETICE. Compania CEZ este interesată de privatizarea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Aflat intr-o vizită la Tărgu-Jiu, directorul de dezvoltare al companiei, Doru Voicu, a declarat că societatea cehă este interesată de o privatizare a complexurilor energetice, cu condiţia ca acest proces să inceapă in următorii doi ani. "Putem prelua complexurile cu activul şi pasivul, cu toate obligaţiile pe care le au, inclusiv cu cele de mediu impuse de Uniunea Europeană", a mai spus Voicu.

×
Subiecte în articol: economic