x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie INFRASTRUCTURĂ / Statul nu are bani pentru autostrăzi

INFRASTRUCTURĂ / Statul nu are bani pentru autostrăzi

de Elena Stan    |    27 Ian 2009   •   00:00

Realizarea de autostrăzi pe banii statului şi avansarea unui termen scurt pentru construcţia în România a unei linii feroviare de mare viteză de tip TGV sunt greşeli ce trebuie urgent remediate.



“În privinţa autostrăzilor, România a pornit de mai multă vreme, cam din anul 2000, într-un mod relativ greşit. Ne-am gândit că putem construi autostrăzi cu bani de la buget. Este o greşeală imensă, pe care trebuie să o corectăm cât mai repede, pentru că nici o ţară nu a reuşit”, a declarat Radu Berceanu, ministrul Transporturilor.

Autorităţile de la Bucureşti au anunţat anul trecut că România şi Ungaria vor să solicite, cu sprijinul Austriei, finanţare europeană pentru studiul de prefezabilitate în vederea construirii unei linii feroviare de mare viteză. Aceasta ar urma să se realizeze pe relaţia Constanţa – Bucureşti – Budapesta, iar costurile investiţiei, cu termen de finalizare anul 2015, se ridică la câteva miliarde de euro. “Astfel de lucruri, aruncate aşa, cum o să ne conectăm noi la linia TGV, fac parte din greşelile pe care le-am făcut. Dacă Franţa a terminat linia între Paris şi Strasbourg anul trecut, ce şanse avem noi să ne conectăm la linie în termenul care s-a spus sub formă de glumă, cred”, a spus Berceanu. Ministrul s-a întâlnit ieri cu Gerard Longuet, preşedintele Agenţiei de Finanţare a Proiectelor de Infrastructură din Franţa, şi au stabilit  să continue schimbul de experienţă. Longuet a precizat că Uniunea Europeană are în vedere realizarea unei linii feroviare de mare viteză până la Viena, şi că România poate fi inclusă în acest proiect.

×
Subiecte în articol: economic