x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Înfrăţirea" României cu China ţine de asta. "Povestea e rostită în şoaptă, pe la colţuri"

"Înfrăţirea" României cu China ţine de asta. "Povestea e rostită în şoaptă, pe la colţuri"

de IncomeMagazine    |    15 Apr 2013   •   09:58
"Înfrăţirea" României cu China ţine de asta. "Povestea e rostită în şoaptă, pe la colţuri"
Sursa foto: sxc.hu

Într-un moment în care lumea întreagă încearcă să pună la punct noi legături comerciale cu state precum China sau India, pentru a stimula propriile economii încetinite, România a cam uitat să privească într-o astfel de direcţie.

Cel mai bun exemplu pentru a susține această teorie este că ţara noastră a înregistrat, anul trecut, un deficit comercial în relaţia cu China, de 2,14 miliarde euro. Pe de altă parte, niciun stat nu are în acest moment excedent comercial cu China. Pentru îmbunătăţirea unei astfel de situaţii, România are la îndemână o unealtă numită „diplomaţie economică”.

Citeste si Situatia este exploziva! Un al treilea razboi mondial nu este exclus

Iar principalii actori ai acesteia îi regăsim în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Afacerilor Externe şi la Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine. Cum promovează aceştia intersele economice ale României reprezintă o poveste cu multe nuanţe şi realităţi rostite mai degrabă pe la colţuri.

Puse laolată, acestea creionează însă imaginea adevărată a modului în care înțelegem și reușim să comunicăm cu lumea, din punct de vedere economic. Tradiţional, rolul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în promovarea intereselor economice ale României este, în primul rând, politic.

Citeste si O noua Apocalipsa economica? Analistii: "Nimic nu ne va mai salva"

Totuşi, prin dialog diplomatic cu partenerii externi se creează legături ce facilitează inclusiv cooperarea economică. În acelaşi timp, MAE joacă un rol esenţial în negocierea unor documente care să traseze liniile directoare ale relaţiilor bilaterale cu ţări din alte regiuni sau a unor acorduri de natură a influenţa direct cooperarea economică.

Adevărul nerostit despre tot acest cadru este că se realizează cu o mână de oameni pricepuţi şi care pot într-adevăr, prin iniţiativele asumate în ţările în care sunt trimişi, să obţină avantaje economice pentru România. Atâta doar că, indiferent de cât de priceput ar fi un diplomat în promovarea intereselor economice ale României, are nevoie de cel puţin două lucruri: bani pentru activităţi de promovare şi mai ales ce anume să promoveze. Să le luâm pe rând.

Citeste si Cei mai puternici oameni ai lumii au rostit asta: "Vom asista la un război valutar"

Bugetul MAE pe 2012 a fost de 148,3 milioane euro. Din acest buget, ministerul trebuie să plătească tot ce ţine de activităţile sale diplomatice, atât interne, dar mai ales externe. România este una dintre puţinele ţări din lume cu o prezenţă foarte bogată în plan internaţional, cu cele peste 200 de misiuni diplomatice ale sale.

Citeste si Profeţia care a lovit în plin Rusia. "Este în mare suferinţă"

„Contribuţia financiară a MAE la exerciţiul general de diplomaţie economică este dificil de evaluat, practic aproape orice demers de diplomaţie având inclusă o componentă economică şi orice demers de cooperare economică având inclusă şi o componentă de diplomaţie”, se arată într-un răspuns „diplomatic” trimis Income Magazine.

Totul despre această promovare economică a României, pe www.incomemagazine.ro

×