Leul s-ar putea deprecia în următoarele trei luni până la 4,35 unităţi pentru un euro, faţă de nivelul de 4,2350 înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, din cauză că noi măsuri de austeritate sunt necesare pentru a reduce deficitul României şi că recesiunea ar putea dura încă un an, potrivit unui raport al ING Groep.
Moneda naţională ar putea scădea cu 2,6%, a scris Alexandru Chidesciuc, economistul-şef al ING din Bucureşti. România se bazează pe împrumuturi internaţionale pentru a supravieţui, scrie Bloomberg. Agenţia menţionează că ţara noas-
tră a crescut TVA de la 19% la 24% şi a redus cu 25% salariile publice pentru a acoperi gaura bugetară, astfel încât să se încadreze în ţinta de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB), convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
În timp ce ING nu exclude posibilitatea ca leul să se aprecieze anul viitor, "orice astfel de mişcare va fi temporară şi va fi inversată rapid, deoarece ar putea să nu fie justificată (din nou) de datele fundamentale", mai scrie economistul. "Nu va fi uşor de scăzut deficitul decât dacă măsuri adiţionale vor fi adoptate pentru a rezolva problemele sistemului de pensii", precizează raportul. Referirea este directă la cele 3 miliarde de euro pe care ţara noastră trebuie să le transfere anual de la bugetul de stat la cel de pensii, deoarece contribuţiile nu acoperă cât trebuie să se dea. "Economia este aşteptată să rămână în recesiune pentru un an, în vreme ce altele din regiune cresc", potrivit ING.
În timp ce specialiştii ING sunt pesimişti, cei ai Ministerului Finanţelor sunt optimişti, cursul luat în calcul la rectificarea bugetară fiind de 4,24 lei/euro, mai mic decât cel luat iniţial în considerare, de 4,25 lei/euro. Pe Bursa de la Sibiu, investitorii pariază pentru un curs de 4,3410 lei pentru moneda unică la finele anului.