x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Îngheţ salarial în Italia, lefuri ciuntite în Spania

Îngheţ salarial în Italia, lefuri ciuntite în Spania

de Irina Cristea    |    13 Mai 2010   •   00:00

Guvernul italian studiază posibilitatea de a îngheţa salariile funcţionarilor vreme de un an şi de a prelungi perioada de sistare a angajărilor în administraţie. Sunt două variante pe care autorităţile le iau în calcul pentru a reduce deficitul public al ţării, scrie presa din pensinsulă, preluată de AFP.

Potrivit mass-media italiene, autorităţile vor reduce şi cheltuielile pentru achiziţionarea de medicamente în spitale. Pachetul de măsuri aflat în atenţia Executivului condus de Silvio Berlusconi ar putea duce la economisirea a cel puţin 2 miliarde de euro.

Îngrijorate de aceste zvonuri, sindicatele s-au grăbit să solicite întrevederi cu Guvernul.
Deficitul public al Italiei reprezenta, în 2009, 5,3% din PIB. Prin corecţie bugetară, Guvernul speră ca deficitul să scadă până la 2,7% în 2012.

Şi Guvernul din Spania a anunţat recent măsuri de austeritate ce includ scăderea cu 5% a salariilor funcţionarilor şi îngheţarea ulterioară a veniturilor acestora până în 2011, suspendarea proiectelor de investiţii publice şi a primei de naştere în valoare de 2.500 de euro, sistarea ajustărilor automate care se făceau la cuantumul pensiilor, în funcţie de rata inflaţiei.

×
Subiecte în articol: economic