Prăbuşirea imperiului Interagro înseamnă, numai prin insolvenţa principalelor două firme ale grupului, datorii de peste jumătate de miliard de euro către aproape 300 de creditori şi circa 3.000 de oameni care trebuie să-şi caute alte locuri de muncă. Prăpădul nu a venit însă odată cu intrarea lui Ioan Niculae după gratii, pentru doi ani şi jumătate, în aprilie 2015. Combinatele miliardarului, închise tot anul trecut, au lăsat alţi 7.000 de oameni pe drumuri.
Interagro SA Bucureşti şi Interagro SRL Zimnicea au intrat în insolvenţă în acelaşi timp, la începutul lui februarie. Cele mai importante firme din grupul deţinut de Niculae înregistrează doar la prima strigare datorii totale de aproape 2,5 miliarde lei, echivalentul a peste 500 de milioane de euro. Dosarele de insolvenţă sunt însă extrem de complicate, iar procesele vor dura ani şi ani de zile, numai şi pentru faptul că zecile de societăţi ale grupului sunt datoare între ele cu sume uriaşe de bani.
Astfel, din creanţele acceptate până acum ale Interagro SRL, de 1,28 miliarde lei, nu mai puţin de 380 de milioane de lei revin surorii Interagro SA. Invers, din totalul de 1,2 miliarde lei pe care îl reprezintă creanţele Interagro SA, peste 80 de milioane revin Interagro SRL, 24 de milioane la Intercereal, 11 milioane la Cerealcom etc, toate parte a aceluiaşi grup.
Dependenţi de Niculae
Cea mai mare firmă a imperiului, ca cifră de afaceri şi număr de angajaţi, este Interagro SRL. Tabelul preliminar al creanţelor cuprinde numele a 159 de creditori, dintr-un total de 625, la care se adaugă încă 37 din străinătate. Societatea, cu 1.500 de angajaţi, are în proprietate 3.400 hectare de teren, 11 silozuri, 5 magazine, moară, brutării, patiserii şi laboratoare, o fabrică de saci, un hotel, fast food, spălătorie şi service auto şi o grădiniţă, toate în Zimnicea, plus pensiunea Gura Teghii în Buzău şi un hotel de 5 stele cu restaurant în staţiunea Venus. Interagro SRL deţine participaţii la alte aproape 50 de firme, iar insolvenţa sa s-ar traduce prin pierderea iminentă a locurilor de muncă a circa 3.000 de oameni, marea majoritate în Zimnicea şi judeţul Teleorman. Practic, prăbuşirea imperiului Interagro înseamnă falimentul unui întreg oraş, care depinde aproape exclusiv de afacerile lui Niculae.
Administratorul judiciar CITR Filiala Bucureşti-ZRP Insolvency SPRL a stabilit şi câteva din cauzele insolvenţei Interagro SRL: strategia greşită de diversificare și creștere a activităților, blocarea lichidităților în creanțe intercompany şi, foarte important, pierderea credibilității în piață din cauza problemeleor penalae ale patronului Ioan Niculae, condamnat pentru corupţie în dosarul „Mită pentru PSD”.
Cei mai mari creditori Interagro SA: Piraeus Bank- 222 mil. lei, Romgaz- 284 mil. lei, Banca Transilvania- 154 mil. lei, OMV Petrom- 92 mil. lei, Transgaz- 36 mil. lei etc. Cei mai mari creditori Interagro SRL: BT- 118 mil. lei, OMV Petrom-125 mil. lei, Popasul Trebeş-78 mil. lei, Transgaz-46 mil. lei etc. ANAF are de recuperat doar de la cele două Interagro peste 21 de milioane de lei.
Intrarea lui Ioan Niculae după gratii şi perspectiva altor condamnări, în celelalte dosare de corupţie în care este inculpat, au avut efecte devastatoare asupra averii sale. Problemele penale au contribuit la pierderea credibilităţii în rândul partenerilor de afaceri, iar asta a dus la insolvenţa Interagro, dar şi la picajul lui Niculae în topul miliardarilor.
Anul trecut, averea acestuia a scăzut de la 1,1 miliarde la 750 milioane de euro. Pe de altă parte, Ioan Niculae se află în plin proces de partaj cu fosta soţie. Aceasta îl acuză că a trecut întreaga avere pe numele amantei sale.Pe de altã parte, Iona Niculae se aflã în plin proces de partaj cu fosta soþie. Aceasta îl acuzã cã a trecut întreaga avere pe numele amantei sale.
2,8 mld. lei este valoarea totală a activelor Interagro SRL şi Interagro SA
Ioan Niculae face închisoare în dosarul „Mită la PSD” şi este acuzat de subminarea economiei naţionale într-un alt dosar, care-i poartă numele