x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Integrare - Asiguratorii mizeaza pe nise

Integrare - Asiguratorii mizeaza pe nise

de Iohanna Onaca Purdea    |    02 Feb 2007   •   00:00
Integrare - Asiguratorii mizeaza pe nise

Intrarea unor noi companii de asigurari din strainatate pe piata romaneasca va inteti competitia si va duce la o crestere a calitatii serviciilor pentru clienti.

Piata romaneasca a asigurarilor este destul de dezvoltata, dar exista inca segmente unde asiguratorii straini pot activa cu succes, atragand noi clienti. "Companiile de asigurari care intra acum pe piata noastra nu se adreseaza masei mari, deoarece pentru aceasta trebuie sa fii prezent cu o retea puternica in teritoriu. Ei intra pe anumite nise, spune Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR). El este de parere ca nou-venitii pot activa in domeniul asigurarilor de viata si locuintei sau pe segmentul clientilor corporate. "Este bine sa vina cu produse noi, cu servicii noi. Astfel se va inteti concurenta, iar aceasta ar putea duce si la o scadere a tarifelor, spune presedintele UNSICAR.

NISE SI OPORTUNITATI. Asigurarile pentru companii si asigurarile de bunuri pot reprezenta domeniile de interes pentru societatile din strainatate care vor sa isi extinda activitatea in Romania. "Vor exista domenii unde influenta asiguratorilor straini se va simti, cum ar fi asigurarile de bunuri, cele corporate si asigurarile de raspunderi ale managerilor, spunea recent Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania (UNSAR).

Un domeniu profitabil ar putea fi cel al asigurarilor de locuinte. In prezent, in Romania numai circa 10% din locuinte sunt asigurate, in timp ce in tarile vestice ponderea este mult mai mare, de aproximativ 80%. Si in sectorul asigurarilor de viata este inca destul loc pe piata, deoarece numarul persoanelor care au incheiat o astfel de polita este inca redus in comparatie cu celelalte state. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, densitatea asigurarilor de viata in Romania era, in septembrie anul trecut, de 37,5 lei/cap de locuitor. Desi primele pe cap de locuitor au avut o evolutie pozitiva, Romania detine in continuare una dintre cele mai scazute rate de prima din cadrul tarilor din Europa Centrala si de Est, valoarea acesteia fiind de 10-15 ori mai scazuta decat in Cehia, Grecia sau Ungaria.

Aparitia unor noi asiguratori va avea efecte benefice pentru clienti, care vor dispune de o gama mai variata de servicii, la preturi competitive. Insa nu numai populatia va avea de castigat. "Si brokerii vor fi avantajati, pentru ca au retea mare de agenti, iar asi-guratorii straini, care nu dispun de retele, vor apela la acestia, explica Bogdan Andriescu.

MAI E LOC
Pana in prezent, 31 de companii de asigurare si zece so-cietati de intermediere din strainatate au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, anuntandu-si intentia de a intra pe piata romaneasca. Exemplul statelor care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 ne demonstreaza ca ne putem astepta la un numar si mai mare de asiguratori. Dupa aproape doi ani de la integrare, numarul societatilor de profil care au notificat statul sloven ca vor sa isi desfasoare activitatea pe teritoriul sau s-a ridicat la 320, in timp ce in Ungaria numarul acestora a fost de 324, iar in Slovacia - 339.
Dintre companiile de asigurare care au notificat CSA, 27 sunt din Marea Britanie, cinci din Irlanda, trei din Franta, patru din Germania, una din Austria si una din Gibraltar. Acestea ofera o gama foarte variata de asigurari. Alaturi de cele clasice - asigurari de accidente, de bunuri, de viata, de sanatate sau de raspundere civila - , firmele straine practica si asigurari mai putin intalnite la noi: de pierderi financiare, de garantii, de protectie juridica, de credite.
×
Subiecte în articol: economic asigurari asigurarilor