În ciuda temerilor oficialilor, banii europeni au stîrnit într-o foarte mare măsură interesul românilor. Săptămîna trecută s-a încheiat cea de-a doua sesiune de depunere a dosarelor pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) iar bilanţul este foarte bun. Au fost depuse 1.853 de proiecte, în valoare totală de peste 1,1 miliarde de euro.
În ciuda temerilor oficialilor, banii europeni au stîrnit într-o foarte mare măsură interesul românilor. Săptămîna trecută s-a încheiat cea de-a doua sesiune de depunere a dosarelor pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) iar bilanţul este foarte bun. Au fost depuse 1.853 de proiecte, în valoare totală de peste 1,1 miliarde de euro. Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, s-a arătat foarte mulţumit de numărul mare de proiecte depuse: "Numărul mare de dosare arată un interes din partea beneficiarilor de proiecte. Nu vor fi selectate toate, acum se desfăşoară procesarea lor, dar ne bucurăm că avem de unde alege." În cadrul primelor două sesiuni au fost depuse proiecte pentru trei măsuri: modernizarea fermelor, renovarea satelor şi creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice. Modernizarea fermelor a trezit cel mai mare interes, fiind depuse 1.430 de dosare, în valoarea totală de peste 432 milioane de euro. Pentru renovarea satelor au fost primite doar 373 de dosare, dar valoarea totală este aproape dublă (aproximativ 800 milioane de euro). 51 de aplicanţi şi-au propus să crească valoarea adăugată a produselor agricole şi silvice, solicitînd peste 65 milioane de euro.
SCHEME NOI. Datorită numărul mare de proiecte depuse pînă în prezent, următoarea sesiune de depunere va fi de doar două săptămîni (în intervalul 19 – 30 mai), suma alocată fiind de 211 milioane de euro.
Tot în luna mai se va da verde şi pentru două scheme de ajutor de stat care însoţesc măsura ce vizează creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Astfel, IMM-urile din sectorul panificaţie, dulciuri, îngheţată şi din industria biocombustibililor vor putea să prezinte proiecte pentru cele peste 118 milioane de euro alocate. Cea de-a doua schemă are în vedere unităţile de valorificare a produselor forestiere lemnoase (recoltarea, sortarea şi transportul arborilor şi producerea de cherestea) şi a celor care activează în domeniul fructelor de pădure, ciupercilor etc. Pentru acestea au fost pregătiţi peste 110 milioane de euro pentru 2008.
CELELALTE MĂSURI. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală care stabileşte politicile şi acţiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic şi dezvoltare rurală a fost lansat pe 3 martie şi se va finaliza în august. În acest interval se vor desfăşura şase sesiuni de depunere a dosarelor. În prezent sînt operaţionale trei măsuri: dezvoltarea satelor (pentru care sînt alocate peste 618 milioane euro, în 2008), modernizarea exploataţiilor (347,1 milioane euro) şi creşterea valorii adăugate a produselor (428,4 milioane de euro). Ministerul Agriculturii intenţionează însă să lanseze în luna iulie alte şase măsuri ce vizează formarea profesională, înfiinţarea grupurilor de producători, furnizarea de servicii de consultanţă pentru agricultori, sprijin pentru crearea de microîntreprinderi, încurajarea activităţilor turistice şi construcţia de parteneriate public private. Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat pentru Jurnalul Naţional că anul acesta vor fi lansate cele mai importante măsuri din cadrul PNDR, urmînd ca anul viitor să demareze şi restul (care au ca obiect instalarea tinerilor fermieri, împădurirea etc).
Citește pe Antena3.ro