x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Interes - ENEL tinteste spre Cernavoda

Interes - ENEL tinteste spre Cernavoda

de Adrian N. Ionescu    |    10 Iun 2006   •   00:00
Interes - ENEL tinteste spre Cernavoda

Castigatoarea competitiei pentru filiala Electrica Muntenia Sud se va implica in constructia unitatilor 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cernavoda. Italienii ar fi cu atat mai interesati de companiile producatoare de electricitate de la noi daca ar avea toate tipurile de centrale.

ENEL isi va continua investitiile in sectorul energetic romanesc mai ales prin implicarea in consortiul care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cer-navoda, potrivit declaratiilor de ieri ale directorului general executiv al companiei, Fulvio Conti.

TRANZACTIE. "Am investit peste 20 de milioane de euro anul trecut si investim 380 de milioane in urmatorii 4 ani, din care 80 de milioane euro anul acesta", a declarat Conti. Sumele se refera la filialele Electrica Banat si Dobrogea, la care se adauga Electrica Muntenia Sud, al carei contract de preluare a fost parafat luni.

Potrivit directorului ENEL, in aceste zile urmeaza sa se decida cat va primi statul din valoarea totala a tranzactiei (820 de milioane de euro) pentru vanzarea directa a pachetului de 50% din actiunile filialei, respectiv cat va reprezenta investitia italiana in majorarea de capital care va ridica pachetul la 67,5% si care va ramane filialei Electrica. "Cred ca va fi jumatate-jumatate", a afirmat oficialul italian.

PRETURI SI ACHIZITII. "Preturile electricitatii depind de investitii si de reducerea costurilor", a spus liderul ENEL, referindu-se la tehnologiile invechite si ineficiente ale producatorilor romani. "Aveti nevoie de noile capacitati nucleare, care produc energie ieftina si curata, pentru a incuraja reducerea ratei costurilor energetice in economie", a adaugat Fulvio Conti, afirmand interesul companiei de a achizitiona si alte capacitati de productie romanesti.

"Ne vom implica in privatizarile urmatoare asa cum vor fi oferite. Suntem inca interesati in complexurile energetice (Rovinari, Turceni, Craiova - n.r.)", a precizat Conti, remarcand insa ca "o combinatie intre capacitatile nucleare, hidroelectrice si termoelectrice ar conduce la o mai buna eficienta. Guvernul trebuie sa proiecteze clar configuratia sistemului, plecand de la un segment nuclear mai puternic, de la marele potential hidroenergetic inca neutilizat si cu un sector termoelectric mai eficient", este de parere directorul general al ENEL. (Adrian N. Ionescu)
×
Subiecte în articol: economic