x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Interesele lui MRU la OMV, ţinute la secret

Interesele lui MRU la OMV, ţinute la secret

de Vali Blanaru    |    13 Mar 2012   •   16:31
Interesele lui MRU la OMV, ţinute la secret

Jurnalul National a aratat ieri care sunt legaturile familiei Ungureanu cu OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania. Relatia este insa mult mai veche decat reiesea din declaratiile de avere ale lui MRU si a fost pastrata secreta de acesta, neaparand in niciuna din declaratiile de interese depuse de-a lungul vremii. Nici macar in cea mai recenta, dupa ce a devenit premier, desi atributiile aduse de noua functie sunt cu totul altele decat cele detinute pe cand era director SIE.

18 decembrie 2007. La nici doua saptamani dupa ce domnul Mihai Razvan Ungureanu era validat in functia de director al SIE, Daniela Ungureanu ajunge membru in Consiliul de Administratie al Petromed Solutions, firma detinuta OMV Petrom SA.

Initial, mandatul doamnei Ungureanu a fost pe perioada nelimitata iar ulterior aceasta prevedere a fost modificata, mandatul urmand a expira in data de 30 noiembrie 2015, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

Ungureanu nu a precizat in niciuna dintre Declaratiile de Interese sau de Avere depuse din functia de Director al SIE despre faptul ca sotia sa este administrator la Petromed Solution. Daniela Ungureanu a primit de la OMV in 2009, 2010 si 2011 o suma totala de 255.000 euro (cate 7.000 euro lunar).

Mihai Razvan Ungureanu - Declaratie de interese 2007Mihai Razvan Ungureanu - Declaratie de interese 2008Mihai Razvan Ungureanu - Declaratie de interese 2009Mihai Razvan Ungureanu - Declaratie de interese 2010Mihai Razvan Ungureanu - Declaratie de interese 2011Mihai Razvan Ungureanu - Declaratie de interese 2012Mihai Razvan Ungureanu - Declaratie de avere 2012

8 februarie 2012. MRU este desemnat de presedintele Basescu drept succesorul lui Boc la functia de premier sI apoi este validat de Parlament in aceasta functie. Declaratia de avere din 2011, capteaza interesul presei si apar primele intrebari despre relatia sotiei lui MRU cu OMV.

5 martie 2012. Premierul a declarat la televiziunea nationala ca banii acordati de OMV sotiei sale fac parte dintr-un "proiect social al companiei in cauza, care a implicat medici foarte buni din Romania si din strainatate, la constructia caruia a participat sotia mea, care este un medic anestezist, probabil bun. Se adreseaza persoanelor care sunt in imposibilitatea materiala de a-si rezolva probleme medicale de durata sau urgente si care are, cred, un foarte important rol in societate."

7 martie 2012. Site-ul Guvernului s-a reactualizat cu noile declaratii de avere si interese ale premierului. Ungureanu mentioneaza in declaratia de avere ca sotia sa a castigat 84.000 de euro de la OMV AG pentru servicii de consultanta medicala. In declaratia de interese, in continuare nu apare nicio vorba despre Petromed.

12 martie 2012. In raspunsul primit de Jurnalului National, OMV Petrom sustine cu totul altceva si anume ca Daniela Ungureanu ar fi primit banii in calitate de membru in Consiliul de Administratie al Petromed. "Datorita expertizei si abilitatilor sale profesionale excelente, dr. Ungureanu este membru al Consiliului de Administratie al Petromed", au precizat reprezentantii companiei.

Petromed Solutions este o companie medicala desprinsa din Petrom. Petromed ofera exclusiv angajatilor Petrom servicii de medicina muncii, medicina preventiva si curativa. Prin urmare nu are nici o legatura cu vreun "proiect social al companiei" adresat persoanelor cu probleme materiale, asa cum a declarat premierul.

Credeti ca ANI nu isi face treaba?
In interventia de la televiziunea publica, Mihai Razvan Ungureanu a spus ca nu exista niciun conflict de interese intre functia sotiei sale si postul pe care l-a detinut SIE. "Lucrurile sunt foarte clare. Se uita care este competenta directorului SIE. Se vede foarte clar ca acest conflict de interese nu exista. Chiar credeti ca ANI nu isi face treaba? In momentul in care declaratia de interese este postata pe site asa cum trebuie, ANI vine sa verifice. Eu insumi am intrebat acest lucru, pentru ca am vrut sa fiu sigur ca nu exista nicio abatere de la lege", a spus premierul la TVR. Ungureanu a uitat insa sa spuna ca in niciuna dintre declaratiile de interese nu apare legatura sotiei sale cu Pteromed.

Un oficial public este in conflict de interese atunci cand, in virtutea functiei publice pe care o ocupa ia o decizie sau participa la luarea unei decizii cu privire la care are si un interes personal, potrivit ghidului privind incompatbilitatile si conflictele de interese, elaborat sub obladuirea ANAF si ANI. Recomandarea 10/2000 a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei include o definitie a conflictului de interese pentru functionarii publici in articolul 13: Conflictul de interese apare atunci cand functionarul public are un interes personal care influenteaza sau pare sa influenteze indeplinirea atributiilor sale oficiale cu impartialitate si obiectivitate. Interesele private ale functionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizatii cu care functionarul public a avut relatii politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi si la orice datorii pe care functionarul public le are fata de persoanele enumerate mai sus".

×
Subiecte în articol: mihai razvan ungureanu omv