Ordonanta care va modifica Legea Fondului Proprietatea va schimba structura portofoliului, pentru a se inlocui valori ipotetice cu valori certe, ne spune Alexandru Paunescu, in incercarea de a reconstrui increderea in institutie. Paunescu infirma ideile ultimului asediu asupra Fondului, considerand absurda ipoteza ca actiunile Fondului ar putea deveni "la purtator".
Jurnalul National: Recent au aparut informatii despre o eventuala transformare a actiunilor nominative la Fondul Proprietatea in actiuni la purtator. De unde toata aceasta nebunie?
Alexandru Paunescu: Spuneti-mi dumneavoastra. Au aparut in presa informatii asa-zis bazate pe surse din Ministerul Finantelor "si alte institutii". Am cerut in zadar dreptul la replica.
Stiti si dumneavoastra ca exista antecedente in privatizarile in masa din Romania, cu "brokeri" (eventual in fuste largi) strigand la gurile de metrou "Actiuni cumpar!". Nu puteti blama ziaristii cand "sursele" sustin ca se va intampla ceva asemanator.
Sursele nu aveau ce sa sustina. Decat absurditati. Nu a fost sub nici o forma in intentia noastra sa schimbam statutul juridic al actiunilor Fondului din nominative in actiuni "la purtator". O spun cu cea mai mare siguranta si cu toata raspunderea. Niciodata nu a fost ridicata aceasta problema pe parcursul discutiilor asupra proiectului de ordonanta care va modifica Legea Fondului, discutii avute cu toate institutiile implicate. Astfel ca nici teoria cu fumul fara foc nu rezista.
Explicatie
De ce n-ati spus ceva sigur despre ordonanta, ca sa nu mai incapa nici o fictiune?
Va spun acum: ordonanta va contine prevederi menite sa inlocuiasca in capitalul social al Fondului activele care nu mai pot fi varsate din diferite motive. De pilda, in locul pachetelor de actiuni ale RomTelecom si CEC, s-a promis Fondului alocarea unor parti din sumele obtinute din privatizare. Acestea sunt insa sume ipotetice. Stiam ce inseamna 9,9% din actiunile CEC si 20% din RomTelecom, dar nu putem sti cat inseamna aceleasi proportii din sumele rezultate din privatizarea lor. Adica nu stim cu cat contribuie aceste sume la capitalul Fondului, pentru ca nimeni nu stie sau nu poate afla oficial in timp util cat va lua statul pe CEC sau pe pachetul de la RomTelecom.
Michelangelo a pictat o femeie bolnavă de cancer în Capela Sixtină. Experţii lansează o nouă teorie revoluţionară Noi trebuie sa prezentam Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare structura portofoliului, activele, ca sa se aprobe listarea la Bursa. Toate eforturile noastre sunt concentrate in acest sens, pentru ca acesta este rolul Fondului, sa ofere actionarilor calea de a-si incasa despagubirile.
Citește pe Antena3.ro
Sunteti de acord cu sursele mele, care spun ca, de fapt, Fondul vrea sa aiba mai mult, ca doriti dublarea pachetelor de actiuni la toate societatile energetice.
Modificarile de acest gen sunt in anexele din ordonanta, iar discutiile asupra acestora nu s-au incheiat. N-are rost sa va dau cifre prezumtive. Dar nu dorim mai mult, ci doar sa intregim capitalul social initial al Fondului si sa compensam valori nesigure din portofoliu. Avem un capital subscris de stat la capitalul Fondului. Dorim ca toate subscrierile sa fie varsate la niste valori concrete.
In saptamanile urmatoare vom selecta prin licitatie un evaluator care trebuie sa produca un raport convingator pentru toata lumea, inclusiv pentru cei mai pretentiosi investitori straini. Castigatorul trebuie sa aiba ce evalua.
Acum mai avem probleme de portofoliu, mai mici, dar care nu pot ramane neclarificate. De pilda, in legatura cu pachete de actiuni subscrise de la AVAS, dar pe care AVAS nu le poate varsa, pentru ca nu le mai are. Sau: cunoasteti ca mai sunt in portofoliu societati care sunt in diferite litigii sau societati care inregistreaza de ani buni pierderi. In portofoliu nu trebuie sa existe asa ceva, pentru ca ar scadea activul net. Iata care este rostul acestor modificari.
Dividende
Seamana cu o curatenie in care se scoate molozul dintr-o casa noua. Ce ne mai spuneti in plus despre continutul ordonantei? Mai stim ca va da "dezlegare" Fondului sa se listeze inaintea societatilor din portofoliu.
Si asta. In plus, ordonanta va clarifica problema dividendelor cuvenite Fondului pentru anul 2005. Cunoasteti litigiile cu Oil Terminal si Conpet.
La cat se cifreaza dividendele incasate pana acum?
Am incasat 78,5 milioane de lei noi, din care cea mai mare contributie revine Petrom, cu 65,7 milioane de lei. Estimam ca ar trebui sa mai primim peste 60 de milioane de lei.
Ce rost au prevederile ordonantei in privinta dividendelor, foarte clara conform legii si regulamentelor pietei de capital? Acestea spun clar ca are drept de dividend actionarul care este inregistrat la asa-numita "data cu dividend".
Adevarat, dar lucrurile trebuie lamurite si mai clar. In fapt, in mare parte ordonanta este un act interpretativ, care accentueaza forta diferitelor prevederi legale, si nu act eminamente normativ, care stabileste reguli noi.
Cu exceptia inlocuirii unor active din portofoliu.
Cu aceasta exceptie.
Si va fi suficient timp anul acesta? Pentru evaluatorul inca necunoscut sa-si termine treaba, pentru CNVM si Bursa - rand pe rand sa delibereze si sa si aiba loc primele tranzactii?
Ma feresc sa dau termene. Primele tranzactii ar trebui sa aiba loc la inceputul anului viitor.
Ce actiuni sa se tranzactioneze? Deocamdata nu sunt decat 97 de actionari care acopera doar 0,29% din capitalul Fondului.
Mai sunt titluri de despagubire eliberate de Agentia de specialitate, dar aveti dreptate, cu acestea actiunile distribuite urca la abia 1,3%. Dintre actionarii mari, numai urmasii lui Malaxa si ai lui Aushnit vor primi despagubiri de aproximativ 400 de milioane de dolari, adica de 10% din capital. Dar nu la acestia ma refer cand spun ca ne vom lista cu un free-float (actiuni in circulatie) de 10%.
Actiuni
Aceasta proportie mica nu va afecta stabilitatea relativa a pretului de piata al actiunii? Cu fiecare nou procent de actiuni venit pe piata, pretul se va destabiliza. Si asa specialistii spun ca vor trece luni pana cand se va ajunge si la stabilitatea relativa.
Petrom s-a listat cu o proportie mai mica dintr-un capital mult mai mic si nu a avut probleme. Orice majorare de capital aduce astfel de probleme si piata le rezolva.
Probleme sunt intotdeauna in primele zile de tranzactii. Cineva isi va sacrifica o parte din actiuni, le va vinde ca sa contribuie la formarea pretului de piata. Credeti ca o vor face cei care au pachete mai mari din care sa faca sacrificii?
Nu am voie sa construiesc scenarii. Totusi, rabdarea este una dintre virtutile necesare pe piata.
CURATENIE"Nu dorim un capital social mai mare, ci doar sa intregim capitalul social initial al Fondului si sa inlocuim valori nesigure din portofoliu sau pe cele ipotetice, cum sunt sumele promise din privatizarea CEC" DIVIDENDE
"Am incasat dividende de 78,5 milioane de lei noi, din care cea mai mare contributie revine Petrom, cu 65,7 milioane de lei. Estimam ca ar trebui sa mai primim peste 60 de milioane de lei" LA BURSA
"Fondul se va lista avand in circulatie 10% din actiuni. Petrom s-a listat cu o proportie mai mica dintr-un capital mult mai mic si nu a avut probleme" LAMURIRI
"Nu a fost sub nici o forma in intentia noastra sa schimbam statutul juridic al actiunilor Fondului din nominative in actiuni la purtator." - Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea