x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Invarteli - Pesta porcina, o afacere de familie

Invarteli - Pesta porcina, o afacere de familie

de Bogdan Stroe    |    25 Ian 2007   •   00:00
Invarteli  -  Pesta porcina, o afacere de familie

Programul de monitorizare, control si eradicare a pestei este o afacere de 44,9 milioane de euro. O parte din bani se scurg in buzunarele lui Bogdan Nicolae, fiul unui director din Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

In 2005-2006, Romania a trait sub teroarea gripei aviare. Unii au ramas fara gaini, altii si-au umflat conturile facand afaceri cu teste de detectare a virusului sau cu dezinfectanti. Acum a venit randul pestei porcine, o noua vaca numai buna de muls pentru cei care au profitat si de pe urma lui H5N1.

RAZGANDEALA. Sub pretext ca asa ne cere UE, in septembrie 2003 Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) a interzis vaccinarea godacilor din gospodariile populatiei contra pestei porcine clasice, iar din 1 ianuarie 2006 si in fermele comerciale. Insa tot in 2006, la cateva luni distanta, ANSVSA-ul revine asupra deciziei si anunta reluarea vaccinarii. S-a pregatit un Program strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine. Insa la Program ANSVSA-ul nu a atasat si analiza detaliata a costurilor - document ramas secret. Din analiza rezulta ca pesta ne costa 44,9 milioane de euro intr-un interval de trei ani: 6,45 milioane de euro pentru diverse teste (kituri) si substante folosite pentru analizele de laborator, 29 milioane de euro pentru vaccinuri, 8,39 milioane de euro pentru uciderea animalelor bolnave si despagubiri, 70.000 de euro pentru dezinfectie, plus alte cheltuieli.

NEPOTISM. "O parte din acesti bani sunt cu dedicatie. In primul rand cele 6,45 milioane de euro pentru teste. Taticul Nicolae Stefan (n.r. - fostul sef al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, actual director in ANSVSA), care a facut programul, are grija de fiul sau Bogdan, a carei firma este singura care aduce in tara aceste kituri de testare pentru pesta. Oricum, daca ar mai aduce si altii, taticul e cel care autorizeaza produsul si il declara bun pe cel importat de fiu", ne-au declarat surse apropiate serviciilor sanitar-veterinare.

DUBIOS. Prin Programul strategic s-a hotarat ca celor circa 3 milioane de godaci din gospodarii sa li se administreze clasicul vaccin viu atenuat - care costa 0,43 euro bucata, iar celor aproape un milion de porci din ferme un vaccin special - vaccin marker - la 2,10 euro bucata si produs doar in strainatate. De ce aceasta "discriminare"? Pentru ca regulile europene spun ca nu poti exporta carne de porc daca vaccinezi cu vaccinul viu. "Pretul la care ANSVSA-ul estimeaza ca va cumpara un vaccin marker este de 2,106 euro. Daca intrati pe site-ul firmei olandeze Intervet, unicul producator, o sa vedeti ca el costa cam un euro", ne-au declarat sursele citate.

Romania si-a propus sa cumpere, in intervalul 2006-2008, 7 milioane de vaccinuri marker, in conditiile in care noi nu avem decat circa un milion de porci in exploatatii, iar un porc nu poate fi vaccinat decat de cel mult doua ori pe an - toamna si iarna, daca o mai apuca. Culmea este ca ANSVSA-ul preconizeaza ca vor muri 50.000 de porci din fermele comerciale - porci vaccinati cu vaccinul marker - pentru care statul ar urma sa plateasca 6,8 milioane de euro despagubiri. Asta in timp ce din randul porcilor populatiei, vaccinati cu vaccinul clasic, ar urma sa moara rapusi de pesta doar 2.000 de exemplare, pentru care s-ar plati despagubiri de 222.000 de euro. Un test efectuat de Ministerul Agriculturii din Belgia desfiinteaza practic vaccinul marker: 75% mortalitate, nu s-a excretat virusul si animalele bolnave le-au imbolnavit si pe celelalte in 6 zile. De ce sa combatem pesta din ferme cu un vaccin scump si ineficient, in conditiile in care Romania este importator de carne de porc, nu exportator, sustin sursele citate.

EXPIRAT. Deocamdata Romania nu a platit nici un ban pentru acest vaccin marker. In decembrie 2006 Comisia Europeana ne-a dat, cu titlu gratuit, 750.000 de doze. In plus, CE ne-a mai facut cadou si 1.008.200 de doze de vaccin viu atenuat - vaccinul clasic. Firma germana Riemser - cea care a fabricat aceste vaccinuri - recunoaste, intr-o scrisoare trimisa in noiembrie 2006 lui Nicolae Stefan, ca vaccinul in cauza a expirat in decembrie 2005 dar ca, pe baze stiintifice, i s-a prelungit termenul de valabilitate pana in decembrie 2006. Si il sfatuieste pe acesta sa grabeasca vaccinarea pentru ca altfel vor fi probleme.

Vaccinul a ajuns insa in tara in ajunul Craciunului iar ANSVSA a recunoscut ca in teritoriu, la medicii veterinari concesionari a ajuns intre 26 si 28 decembrie. Insa pentru ca "lumea" sa nu stie daca porcii au fost vaccinati la timp, ANSVSA-ul a dat o circulara prin care ordona sa se vaccineze fara a se aplica si tatuajele prevazute de lege porcilor vaccinati. De ce a acceptat ANSVSA-ul un "cadou" expirat cand avea contract cu o firma autohtona? Societatea a ramas cu produsul comandat pe stoc, in timp ce Riemser a scapat de peste un milion de doze de vaccin ce expirau si pentru distrugerea carora trebuia sa plateasca vreo 30.000 de euro - taxa de mediu. Buna afacere!
Profit fabulos cu un angajat!
Firma care aduce in tara kiturile de analiza pentru pesta porcina este SC Omnivet Impex SRL si ea a mai fost subiectul unor articole publicate de Jurnalul National. Societatea este patronata de Bogdan Nicolae, fiul tatalui. Pe vremea gripei aviare, cand era directorul Institutului de Sanatate Animala, Stefan Nicolae a ingrasat firma fiului cu 8 miliarde de lei. Omnivet Impex SRL a avut in 2005 o cifra de afaceri de 2.496.771 RON si un profit brut de 1.062.890 RON. Si aceasta performanta a fost obtinuta cu un singur angajat! Nicolae a avut chiar un dosar penal pentru kiturile cumparate de Institut de la Omnivet Impex. Kituri pentru gripa aviara ce erau, de fapt, destinate depistarii… pestei porcine. Anchetatorii au sustinut la inceput ca bugetul ar fi fost prejudiciat cu suma de 2,4 miliarde de lei. Apoi ancheta s-a pierdut in ceata, iar Nicolae Stefan a fost avansat in functia de director la ANSVSA.

×
Subiecte în articol: economic nicolae milioane vaccin pesta vaccinul