x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţie in casă de vacanţă

Investiţie in casă de vacanţă

de Daniela Ivan    |    14 Iun 2007   •   00:00
Investiţie in casă de vacanţă

Casă de vacanţă sau apartament in oraş. Asta caută romănii care doresc o a doua locuinţă. Pretenţiile lor sunt insă mari, pentru că proprietarii doresc să le poată revinde sau inchiria profitabil şi rapid.

Imobiliar - Romănii incep să-şi cumpere o a doua locuinţă

Casă de vacanţă sau apartament in oraş. Asta caută romănii care doresc o a doua locuinţă. Pretenţiile lor sunt insă mari, pentru că proprietarii doresc să le poată revinde sau inchiria profitabil şi rapid.

Agenţii imobiliari spun că tot mai mulţi romăni incep să se intereseze de o a doua locuinţă, in general apartament in oraş sau suburbii sau casă de vacanţă la munte sau pe litoral. "A doua proprietate este poate şi mai importantă decăt prima, deoarece este văzută in mod special ca o investiţie. Libertatea de a te folosi profitabil de ea este mult mai mare", spune Sorin Lacusta, director la compania Regatta. El adaugă că majoritatea cumpărătorilor care optează pentru o casă de vacanţă iau in calcul şi faptul că, după o perioadă de timp in care vor utiliza imobilul in interes propriu, il vor vinde. Din acest motiv ei sunt foarte pretenţioşi. In schimb, cei care aleg să achiziţioneze un apartament se găndesc să-l inchirieze, insă nu exclud nici varianta că, după mai mult timp, ar putea să-l văndă

ALTERNATIVĂ. Apartament in bloc nou sau in bloc vechi? Răspunsul este dat de puterea financiară a fiecărui investitor. Este clar că pentru o locuinţă intr-unul din noile ansambluri rezidenţiale care se ridică acum in ţară este necesar un buget de minimum 100.000 de euro, in timp ce pentru a achiziţiona un apartament intr-un bloc vechi suma minimă este de 60.000 de euro. "Bugetul necesar trebuie să fie realist şi să nu ingreuneze traiul cumpărătorului. Trebuie luate in calcul nu numai costurile achiziţiei, ci şi cele de administrare a două proprietăţi şi/sau returnarea imprumutului la bancă", spune reprezentantul Regatta. El recomandă să se apeleze la un consilier financiar, care să-l ajute pe investitor să-şi calculeze riscurile. Â

LOCAŢIA. Cel mai important aspect intr-o afacere imobiliară este locaţia, apreciază analiştii. "O să repetăm mereu: locaţie, locaţie, locaţie!", spune Lacusta. El adaugă că valoarea imobilului poate fi sporită de o locaţie bună sau, din contră, poate fi redusă. "Cine nu-şi permite o locaţie de top atunci este nevoit să ceară sfatul unui consilier imobiliar şi să opteze pentru o zonă in plină dezvoltare sau cu un potenţial semnificativ de boom", adaugă reprezentantul Regatta.

Profituri bune
Piaţa imobiliară romănească este considerată una din cele mai atractive din Europa de Est, potrivit site-ului Global Property Guide.com. Publicaţia electronică acordă trei stele pieţelor de proprietăţi din Romănia, Turcia, Bulgaria şi Ungaria şi cinci stele celei din Slovacia, considerată cea mai atractivă din regiune. Randamentul din Romănia se plasează la 7,83%, pentru un apartament cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi. Totodată, Bucureştiul este unul din oraşele europene cu cele mai mari randamente pentru investiţiile imobiliare, de 8,17%, după Chişinău - 14,13%, Sofia - 10,56%, Bratislava - 10,06%, Kiev - 9,09%, Paris şi Amsterdam - 8,25%, dar inaintea Budapestei - 8,09%, Istanbulului - 7,54% şi Bruxellesului - 7,53%, conform studiului citat.

×
Subiecte în articol: economic