Stoparea ritmului de creştere al consumului prin frînarea creditării va reduce investiţiile străine în România în viitorii ani. Dacă pînă acum investiţiile străine au crescut anual ca urmare a creşterii economice a României şi a majorărilor salariale, din 2009 trendul se va inversa.
"Creşterea economică pe bază de consum durează atît timp cît banca îţi dă credit, deci cît timp cresc veniturile, ca să permită obţinerea împrumuturilor", consideră Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată.
În acest an, din cauza turbulenţelor financiare de pe pieţele occidentale şi a reducerii marginilor de profit ca urmare a încetinirii economiilor occidentale, companiile s-au reorientat spre state cu rate mari de profitabilitate.
Ca urmare, investiţiile străine în România vor depăşi previziunile. Valoarea investiţiilor străine directe a urcat cu 66,25% în primele şapte luni, pînă la 5,76 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Naţionale a României (BNR). Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), aprecia în luna august că investiţiile străine directe vor depăşi 10 miliarde de euro în acest an. De aceeaşi părere este şi Virgil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS). Suma este mult peste estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), care spunea în luna martie că în România vor intra sub formă de investiţii în acest an 7,5 miliarde de euro, faţă de suma de 7 miliarde de euro de anul trecut.
În luna august şi Agenţia Română de Investiţii Străine (ARIS) îşi revizuia în sus previziunea privind valoarea investiţiilor directe, de la şapte la opt miliarde de euro pentru acest an. "Conform datelor furnizate de Banca Naţională a României, valoarea investiţiilor străine directe în primul semestru al anului în curs este de 4,75 miliarde de euro.
Ţinînd cont de cifrele oficiale pentru perioada ianuarie-iunie 2008, preconizăm că pînă la finele acestui an valoarea investiţiilor străine directe va depăşi opt miliarde de euro", preciza la 22 august Monica Bărbuleţiu, vicepreşedinte ARIS.
DEZVOLTARE. Această avalanşă de investiţii directe este explicabilă în cazul României prin creşterea economică-record, care atins valori-record: 9,3% în trimestrul doi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sau 8,8% pe întreg semestrul. "Creşterea consumului atrage investitorii străini", spune Financial Times despre România, care a remarcat că în top 10 al primelor companii din ţara noastră toate au acţionari majoritari străini. În plus, publicaţia citată menţionează creşterea rapidă a salariilor şi cea a creditării drept cauze ale creşterii consumului. "Alarmată de viteza de expansiune a creditelor şi de potenţiala instabilitate economică, Banca Naţională a României a impus condiţii mai stringente pentru împrumuturi", mai precizează ziarul britanic. Recent, BNR a urcat dobînda de referinţă la 10,25% şi a adoptat un regulament mai dur privind condiţiile de creditare, care ar trebui să fie aplicat din 6 octombrie.
Inversare în trend
O dată cu scăderea creditării şi a consumului, implicit se va reduce şi profitul companiilor prezente pe piaţa românească. Astfel, piaţa nu va mai fi la fel de atractivă pentru afacerişii străini. De altfel, Comisia Naţională de Prognoză estimează că fluxurile investiţionale se vor reduce treptat, pînă la 6,4 miliarde de euro în 2013. În viziunea CNP, dacă în acest an investiţiile străine vor acoperi 41,2% din deficitul de cont curent, în 2009 procentul se va reduce pînă la 36,4%, pentru ca în 2013 să fie 30%.Citește pe Antena3.ro