x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţiile în economie au scăzut cu 0,3%

Investiţiile în economie au scăzut cu 0,3%

de Ionuţ Ivan    |    02 Iun 2009   •   00:00

Datele trimise de Institutul Naţional de Investiţii(INS) arată că pe primul trimestru al anului 2009 suma investiţiile realizate în economia naţională au coborât la 12,77 miliarde lei. Scăderea de 0,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost înregistrată în toate sumelor alocate pentru utilaje, inclusiv mijloace de transport dar şi creşteri la lucrările de construcţii noi şi alte cheltueli.

Volumul cel mai mare de investiţii s-a realizat în industrie 40,8%, comerţ şi servicii 36,2% dar şi agricultură 7,6% şi construcţii 6,8%.

Investiţiile în alte cheltuieli s-au ridicat la 1,063 miliarde lei, faţă de primele trei luni de anul trecut. Cele în lucrări de construcţii noi au fost de 6,01 miliarde lei iar sumele alocate pentru utilaje şi mijloace de transport s-au situat la 5,7 miliarde lei.

Comparativ cu primul trimestru din anul trecut, în aceeaşi perioadă din acest an se constată o scădere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii cu 4,9 puncte procentuale, la 44,6%. În acelaşi timp, ponderea investiţiilor în lucrările de construcţii noi a crescut cu 3,1 puncte procentuale, la 47,1%, iar cea a investiţiilor în alte cheltuieli cu 1,8 puncte procentuale, la 8,3%.

×
Subiecte în articol: economic