x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Invitaţie şoc lansată de Business Insider: E timpul să dăm afară Germania din zona euro

Invitaţie şoc lansată de Business Insider: E timpul să dăm afară Germania din zona euro

de Daniel Ionaşcu    |    24 Mai 2012   •   13:47

Statele din zona euro ar trebui sa se uneasca si sa expulzeze Germania din zona euro sau sa ameninte statul ca nu vor plati datoriile catre bancile nemtesti pentru a obtine in final o mai mare unificare fiscala, scrie Business Insider intr-un editorial.

Motivele? Pentru ca in acest moment e clar austeritatea nu da rezultatele scontate si ca restul statelor din uniunea monetara sunt tinute "ostatice" de catre Germania prin cerintele sale, deoarece a beneficiat cel mai mult de pe urma euro.

Cum austeritatea nu da roade, singurele solutii sunt fie spargerea zonei euro, astfel incat fiecare tara sa revina la monedele anterioare pentru a-si putea plati datoriile, fie sa continue cu uniunea fiscala. "Partea trista este ca Germaniei ii convine cum au mers lucrurile. Atata timp cat evita ca bancile lor sa intre in incapacitate de plata atunci ei pot sa continue sa se bucure de faptul ca sunt singura tara din zona euro cu surplus comercial si principalul beneficiar al uniunii monetare", scrie sursa citata.

Marca, supraevaluata

Atunci cand euro a fost creat, nemtii au renuntat la marca. Daca aceasta ar fi existat, atunci s-ar fi apreciat continuu, din moment ce Germania este cel mai mare exportator mondial, chiar si in fata Chinei. Cu cat marca s-ar fi apreciat mai mult, cu atat exporturile sale ar fi fost afectate. Industria germana, insa, a beneficiat de faptul ca flancul sudic al euro era constituit din tari slabe, asa ca euro a ramas la valori mai mici decat ar fi ajuns marca. De asemenea, un "cartonas rosu" aratat Germaniei ar face ca euro sa se devalueze, stimuland exporturile.

"Este din ce in ce mai clar ca, din moment ce ei (nemtii-nr) nu vor lua decizii, atunci altcineva ar trebui sa inceapa sa ia decizii pentru ei", mai scrie publicatia. Statele cu probleme - Grecia, Italia, Spania, Portugalia - se pot uni pentru in aceste cerinte adresate Germaniei si pot beneficia si de suportul Frantei, unde noul presedinte Francois Hollande cere o uniune fiscala mai mare si masuri de stimulare a cresterii, nu doar de austeritate.

In fapt, din zona euro doar putine state au o situatie financiara buna, pe langa Germania numarandu-se si Olanda, Finlanda si Austria. Cu toate acestea, deja semnele crizei incep sa se vada si in aceste state, Olanda adoptand masuri de austeritate iar un guvern cazand. De asemenea, chiar si in Germania increderea mediului de afaceri s-a prabusit in mai, iar sectorul industriei prelucratoare s-a contractat, intrucat dificultatile din zona euro au nelinistit firmele, amenintand cu sfarsitul izolarii celei mai mari economii europene fata de problemele din uniunea monetara.

Germania nu poate ramane o "insula" de prosperitate

Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participa circa 7.000 de companii, a scazut de la 109,9 puncte in aprilie la 106,9 puncte in mai. Scaderea a depasit cu mult si cele mai pesimiste estimari, fiind primul declin incepand din octombrie si cel mai puternic din august. "Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice in zona euro nu prea. in ultimele cateva luni parea ca indicele Ifo indica asteptari de crestere prea pozitive. Datele Ifo de astazi (joi -nr) au corectat aceasta imagine dintr-o data", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles. Germania a inregistrat crestere economica puternica pe parcursul celei mai mari parti a crizei datoriilor. in primele trei luni, Germania a avut un avans al PIB de 0,5%, dupa contractia de 0,2% din ultimul trimestru al anului trecut.

Revenirea din ianuarie-martie a fost sustinuta de consumul privat, in urcare cu 0,4%, si de exporturi, care au avansat cu 1,7%.

Obligatiuni comune; Europa - o federatie

Cresterea uniunii fiscale este un termen in spatele caruia se ascunde un lucru simplu: emiterea de euro-obligatiuni comune de catre statele Uniunii Europene. Masura a fost propusa mereu in ultimii ani de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, insa a fost respinsa constant de catre cancelarul german Angela Merkel. Problema este simpla: nu poti sa ai o moneda comuna fara sa ai inca doua lucruri pentru a inchide cercul: o Trezorerie comuna si impozite comune.

in esenta, nemtii reproseaza acum ca platesc "huzurul" grecilor si raportarile mincinoase de deficite. Ce nu spun este ca ei au subventionat imens Germania de Est dupa reunificare, acelasi lucru facandu-l si Italia in privinta sudului mai sarac. O analiza recenta a Reuters arata ca iesirea Greciei din zona euro ar duce la un "haos general" pe termen scurt. Depozitele populatiei vor fi automat convertite in noua moneda, care se va deprecia peste noapte cu peste 50%. Din bancile grecesti au fost retrasi in ultimii doi ani 75 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. O alta problema ar fi conversia sumelor totale de plata ale datoriilor, bancile europene fiind automat afectate.

Cum destramarea euro nu poate fi posibila fara un haos general, solutia veritabila o reprezinta Trezoreria comuna si sistemul comun de taxe, in care sa existe unele "federale" ca in SUA si altele "locale" ale fiecarei tari, asa cum exista acum taxe in fiecare localitate, de exemplu. Aceasta solutie va rezolva si o alta problema a UE, convergenta pe termen lung a veniturilor populatiei si a preturilor. Momentan, in Grecia, de exemplu exista preturi aproape ca in Germania dar veniturile au fost micsorate artificial de austeritate. Desigur, se poate argumenta ca salariile oricum sunt diferit grupate si in interiorul fiecarei tari, intre Bucuresti si Vaslui, de exemplu. Diferenta este ca nu exista o austeritate separata la Vaslui de cea de la Bucuresti. intr-un fel sau altul, Germania tot va ajunge in final "sa plateasca", fie salvand Europa stat cu stat, fie trecand la concesii care sa redistribuie in final bunastarea catre toti cetatenii Uniunii Europene.

×