Președintele României, a vorbit la Baku, Republica Azerbaidjan, în cadrul deschiderii oficiale a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.
„Acest coridor devine cu atât mai important acum, când războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat în mod drastic contextul geopolitic, în special atunci când ne referim la securitate energetică. În acest context, Uniunea Europeană și Statele Membre au întreprins pași decisivi pentru a reduce substanțial dependența de gaz provenit din surse nesigure, deoarece acesta vine cu un cost geopolitic mult prea mare”, a spus Iohannis.
Președintele spune că gazul din Azerbaidjan, livrat prin Coridorul Sudic, a venit ca o plasă de siguranță pentru multe state din regiune și a oferit stabilitate și predictabilitate într-o perioadă critică pentru piețe. „De la bun început, România a recunoscut contribuția importantă pe care Azerbaidjanul și Coridorul Sudic de Gaze o au în acoperirea nevoilor energetice ale Europei. România a oferit garanția angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte și să extindă Coridorul către noi piețe în Europa Centrală și de Sud-Est. Rămânem puternic interesați în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul nostru național aflat în creștere”, a spus Iohannis.
În context, președintele a vorbit despre investițiile românești în dezvoltarea capacității de transport a gazului, dar și în conectivitatea cu țările vecine.
În primul rând este vorba de conducta de gaz BRUA și de finalizarea interconectorilor cu Bulgaria și Ungaria. În al doilea rând, Transgaz și-a unit forțele cu operatorii sistemelor de transmisie de gaz din Grecia, Bulgaria și Ungaria, pentru a dezvolta Coridorul Vertical. În al treilea rând, începând din ianuarie 2022 și ca urmare a investițiilor făcute de operatorul român de furnizare a gazului, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers, ceea ce oferă o alternativă pentru lanțul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria și România, dar și mai departe pentru piețe în aval. „Iar în al patrulea rând, aș dori să subliniez aici un proiect important pentru România, care are o semnificație strategică pentru vecinul nostru, Republica Moldova: conducta de gaz care conectează rețeaua românească de gaz cu capitala Chișinău a fost dată în folosință în octombrie 2021 și este acum pe deplin funcțională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova pe malul drept”, a spus președintele.
„Gazul natural rămâne un element critic complementar în sprijinul procesului de decarbonizare. În cadrul Uniunii Europene, România a militat activ pentru includerea gazului natural și a energiei nucleare în taxonomia verde, ca tehnologii esențiale în procesul de tranziție spre o economie fără carbon. Din acest motiv, noi vedem o utilizare predictibilă și pe termen lung a gazului natural în economia UE.
România este în momentul de față un producător important de hidrocarburi în Europa, un rol pe care intenționăm să îl dezvoltăm cu rezervele de gaz deja descoperite în Marea Neagră. În plus, volume adiționale substanțiale vor deveni disponibile în 2026-2027. România va putea să contribuie în continuare la securitatea energetică și reziliența din Europa”, a mai adăugay Iohannis.
(sursa: Mediafax)