x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ion Ariton: Dacă Hidroelectrica întră în situaţie de forţă majoră, este o problemă

Ion Ariton: Dacă Hidroelectrica întră în situaţie de forţă majoră, este o problemă

de Agerpres    |    13 Iul 2012   •   13:07
Ion Ariton: Dacă Hidroelectrica întră în situaţie de forţă majoră, este o problemă

Senatorul PDL Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca daca Hidroelectrica intra in situatie de forta majora, atunci ''este o problema '', amintind situatia de anul trecut cand cel mai mare producator de energie ieftina din Romania a lucrat la o capacitate de doar 20%-30% tot din cauza secetei, ceea ce a influentat pretul energiei.

' 'Din cauza secetei, sase luni a fost acea forta majora. Anul trecut au lucrat la o capacitate de 20 - 30 la suta, ceea ce a influentat piata noastra interna si pentru export, pretul energiei. Stim cu totii ca Hidroelectrica a fost si sper sa fie cel mai mare producator de energie ieftina din Romania in perioada imediat urmatoare, dar vedeti si dumneavoastra, cu natura este greu sa te pui. Dar vor gasi solutii. (...) Daca zilele acestea au intrat in acest deficit, este intr-adevar o problema' ', a spus Ariton.

Hidroelectrica a anuntat joi, printr-un comunicat, 'ca are in vedere declararea intrarii in situatie de forta majora, aplicabila de la 1 august 2012, in toate contractele de livrare a energiei electrice aflate in derulare, ca urmare a debitelor scazute din ultima perioada si a prognozelor hidrologice nefavorabile pentru semestrul II al anului 2012.'

'Din cauza debitelor scazute, atat pe Dunare, cat si pe raurile interioare, se estimeaza o scadere a productiei anuale 2012 pana la cca. 13 TWh, mai mica decat productia inregistrata in 2011 - 14,6TWh si decat cea inregistrata in 2010 - 19,6 TWH. Obtinerea avizelor de forta majora se impune deoarece estimarile realizate arata faptul ca Hidroelectrica va putea livra in perioada urmatoare cca. 50% din cantitatile contractate', se mai arata in comunicat.

Cu aceasta ocazie,' EURO-Insol SPRL, in calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica SA, a solicitat ANRE recunoasterea pretului de cost/MWh pentru cantitatea de energie livrata pe piata reglementata si deruleaza negocieri sustinute cu beneficiarii de contracte bilaterale, in vederea aducerii preturilor acestor contracte la valoarea pretului inregistrata pe piata concurentiala de energie. Masurile adoptate urmaresc maximizarea veniturilor societatii Hidroelectrica SA, in concordanta cu realitatile de pe piata romaneasca a energiei electrice.'

×