x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu anunţă dobânda cheie şi planurile sale: „Nu ştiu ce voi face”

Isărescu anunţă dobânda cheie şi planurile sale: „Nu ştiu ce voi face”

07 Noi 2018   •   10:40
Isărescu anunţă dobânda cheie şi planurile sale: „Nu ştiu ce voi face”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că nu ştie ce va face anul viitor, după ce îşi va încheia mandatul, precizând că deocamdată e pensionar. Isărescu a anunţat că BNR va menţine ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a decis, de asemenea, menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. 

„Am mai fost întrebat o dată în 2000, dacă nu câştig alegerile, ce voi face după aceea. Am zis că o să produc vin. Nu ştiu ce voi face. Deocamdată sunt pensionar, dacă îmi închei mandatul. O să vorbesc mai relaxat cu dumneavoastră. Deja am emoţii, nu ştiu ce o să scrieţi după”, a spus Isărescu.

Guvernatorul Mugur Isărescu a spus că dobânzile din piața interbancară „sunt unde trebuie” acum și BNR consideră că rata ROBOR la 3 luni, relevantă pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, se va plasa și în perioada următoare în același interval de fluctuație de 3,1-3,4% din ultima perioadă. BNR este încrezătoare în privința atingerii țintei de inflație, la limita superioară de 3,5% în acest an și în intervalul de 1,5-3,5% anul viitor, în condițiile în care prețurile care compun inflația de bază își atenuează creșterea, deși inflația IPC este în continuare la peste 5%, a mai spus Isărescu.

A scăzut inflaţia

Rata anuală a inflaţiei IPC a coborât la 5,03% în luna septembrie 2018, de la 5,06% în luna august, situându-se uşor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerării creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor. În schimb, celelalte componente ale coşului de consum au consemnat încetiniri ale dinamicilor anuale.
Conform Băncii Naţionale, noile date privind creşterea economică reconfirmă accelerarea marginală în termeni anuali a PIB în trimestrul II 2018, până la 4,1%, de la 4% în trimestrul anterior. Contribuţia exportului net a rămas nefavorabilă, dar s-a îmbunătăţit uşor faţă de datele precedente, pe fondul unei accelerări mai evidente a ritmului de creştere a exporturilor în raport cu cel al importurilor.

 

×
Subiecte în articol: rata dobanzii de politica monetara