x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu aşteaptă să scadă inflaţia

Isărescu aşteaptă să scadă inflaţia

de Adrian Stoica    |    Daniela Ivan    |    05 Apr 2018   •   13:10
Isărescu aşteaptă să scadă inflaţia

Banca Naţională a hotărât ieri să menţină neschimbată politica monetară, în condițiile în care inflația este în creştere. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat că potrivit prognozelor pe care le are inflaţia se va plafona în jurul valorii de 5% şi apoi va coborî. ”Vedem dacă se confirmă această previziune şi luăm măsuri ulterioare”, a spus guvernatorul.

Decizia băncii centrale de a aştepta să vadă cum va evolua inflaţia a surprins majoritatea analiştilor, excepţie făcând economiştii BCR care au anticipat mutarea BNR.

“Am luat această decizie având în vedere că nu toate măsurile luate în lunile anterioare se văd în piaţă. Avem certitudini, decizia Băncii Centrale Europene de a amâna programul de relaxare monetară. Trebuie să vedem cum reacţionează pieţele, ce se întâmplă în Europa, care va fi evoluţia inflaţiei”, a spus Isărescu. Acesta a adăugat că acum există un diferenţial de dobândă destul de consistent în favoarea leului care trebuie digerat de piaţă.

BNR a hotărât ieri menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25%, menținerea dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% și a dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25% și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

×
Subiecte în articol: isarescu inflatie