x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Creditarea va fi reluată treptat

Isărescu: Creditarea va fi reluată treptat

05 Feb 2010   •   00:00

Creditare se va relua treptat, dar nu va fi generalizată, urmând să existe diferenţe semnificative de la o bancă la altă, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.



Există acum un exces de lichiditate în piaţă, apărut "peste noapte". Astfel, chiar daca BNR are de gând să încurajeze creditarea în lei, acest lucru nu se va întampla prea curând şi va fi menţinută rata rezervelor minime. Pe de altă parte, banca centrală nu vrea să încurajeze creditarea în valută.

"Dacă reducem rata de dobândă prea mult, ar trebui, după aceea, să revenim. Ar exista o problemă de credibilitate. Acest mix de politici monetare merge pe sistemul de paăi mai mici, apoi vedem cum sunt absorbite de piaţă măsurile noastre şi mai facem un pas. Precauţia este cheia", a spus guvernatorul BNR.

VOLATILITATE REZONABILĂ
BNR apreciază că volatilitatea rezonabilă a cursului leu-euro este benefică, iar una excesivă cum a fost anul trecut nu face bine, în condiţiile în care variaţiile se duc în creşterea preţurilor, şi mai puţin în scăderea lor.

"În această ţară, vizibilitatea cursului a rămas foarte mare şi atunci când există variaţii mici, absolut normale, lumea mişcă din cap în toate direcţiile. (...) Volatilitatea excesivă nu ne face bine. O volatilitate mai mică face bine economiei. O volatilitate rezonabilă a cursului de schimb este benefică. Nu ne interesează modificarea cursului cu 2-3 procente. Până şi etalonul aur avea două puncte de fluctuaţie, care înseamnă nouă bani din ziua de azi", a arătat Isărescu.

INCERTITUDINE
Şeful BNR a spus că nu trebuie să ne bucurăm prea repede la semnele pozitive pe care le dă economia. "Considerăm că un pericol mare în perioada următoare este instalarea unei stări de bine, de euforie", a mai spus guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. „ Aria de incertitudine pe plan economic rămâne destul de mare chiar şi acum. Previziunile nu sunt optimiste, nu vrem să transmitem un mesaj optimist, ci unul mai mult de încredere. Şi câtuşi de puţin nu transmitem mesaje euforice. Din contră, considerăm că un pericol mare în perioada următoare este instalarea unei stări de bine, de euforie", a explicat şeful BNR.

×
Subiecte în articol: redactie