x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Inflaţia a scăzut mai mult decât am anticipat. Preţurile vor continua să scadă

Isărescu: Inflaţia a scăzut mai mult decât am anticipat. Preţurile vor continua să scadă

de Daniela Ivan    |    07 Noi 2011   •   08:36
Isărescu: Inflaţia a scăzut mai mult decât am anticipat. Preţurile vor continua să scadă

Mugur Isarescu a prezentat astazi Raportul trimestrial asupra inflatiei. Potrivit guvernatorului BNR, rata anuala a inflatiei a coborat in luna septembrie de la 4,25% la 3,45%, intrand astfel in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

"In trimestrul 3, rata inflatiei a scazut substantial, mai mult decat am anticipat, a intrat in interiorul benzii de variatie din jurul tintei. Trebuie sa subliniem ca variatiile ratei anuale a inflatiie a suferit in ultimele 16 luni socuri puternie din pricina majorarii TVA", a declarat guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca BNR prevede ca "pana spre primavara anului viitor, va continua caderea preturilor", iar "prin martie 2012, am putea ajunge la o inflatie de 2% sau mai putin decat atat".

"Dezinflatia pronuntata din trimestrul 3 a fost determinata de trei factori: preturile volatile ale produselor alimentare, deficitul de cerere si atenuarea tensiunilor materiilor prime. In sensul cresterii preturilor au actionat majorarile unor preturi unor preturi administrate, cum ar fi serviciile comunale-apa canalizare, transporturi feroviare, si deprecierea leului fata de euro si dolar", a mai spus Isarescu, care a precizat ca rata somajului ramane mare, iar dinamica cererii de consum ramane favorabila dezinflatiei.

"Situatia economica actioneaza in continuare in sensul trenarii cererii de consum. Datele ne arata ca cererea de consum are tendinta sa ramana in general slaba. Presiunile inflatoniste pe plan international actioneaza in favoarea unui process inflationist. Cam toate grupele mari de materii prime care ne-au ingrijorat in primavara stagneaza, ma refer la materii prime si alimente", a continuat guvernatorul BNR.

Potrivit informatiilor oferite de Isarescu, anticipatiile inflationiste in Romania raman mai mari ca in celelalte tari, dar sunt in scadere, insemnand ca increderea in procesul dezinflationist se instaureaza mai lent.

"Rata dobanzii de politica monetara este posibil sa fi contribuit la acest lucru. Publicul se intreaba daca BNR stie ceva atunci cand tine dobanda. Si acesta a fost un motiv pentru care am decis si reducem dobanda, in ciuda situatiei din Grecia", a mai spus guvernatorul, adaugand ca 'in octombrie-noiembrie, cresterea lunara a preturilor va fi de circa 0,5% din cauza cresterii preturilor la energie".

×
Subiecte în articol: inflatie mugur isarescu bnr