x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu:Nimeni nu crede într-un curs de 5 lei/euro

Isărescu:Nimeni nu crede într-un curs de 5 lei/euro

15 Mai 2009   •   00:00

Cursul ar fi putut urca la peste 5 lei/euro, dacă golul de finanţare al României nu era acoperit, însă după semnarea acordului cu FMI şi CE o astfel de variantă nu mai poate fi luată în calcul.



Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ieri că nu consideră că cineva "mai crede în mod serios" că nivelul cursului va ajunge la 5 lei/euro. "Cu un gol de finanţare care nu e acoperit, cursul de schimb se poate duce oriunde. Se poate duce şi la peste 5 lei/euro", a spus Isărescu într-o conferinţă de presă.

El a arătat că BNR nu a lăsat cursul de schimb să fie dictat de piaţă, deoarece rolul instituţiei este de a apăra leul. "Datoria noastră este să apărăm leul. Cum să ducă piaţa cursul, când ai un gol de finanţare? În momentul în care începe degringolada, şi un curs de 4,7 lei/euro e optimist", a arătat Isărescu.

El a atras atenţia că piaţa miza pe deprecierea cursului de schimb, iar în multe dintre rapoartele băncilor nivelurile golului de finanţare erau mai mari decât rezerva BNR. "Nu vi se pare neîntâmplător că multe rapoarte au arătat că golul de finanţare e de 30-40 de miliarde de euro? Toate golurile erau mai mari decât rezerva BNR. Observaţi cât de mult s-au schimbat după ce s-a încheiat acordul. Cu alte cuvinte, ban la ban trage", a mai spus Isărescu.

×
Subiecte în articol: economic