x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Israelienii de la Rafael vor moderniza sistemul de comunicații al marinei militare române

Israelienii de la Rafael vor moderniza sistemul de comunicații al marinei militare române

de Adrian Stoica    |    25 Ian 2023   •   08:40
Israelienii de la Rafael vor moderniza sistemul de comunicații al marinei militare române
Sursa foto: Agerpres

Compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems și compania locală românească STARC4SYS SRL au obținut un contract pentru modernizarea sistemului de comunicații al marinei militare române. În baza acestui contract, soluțiile israeliene vor oferi marinei române capacități operaționale avansate de comunicare, scrie publicația online defence-industry.eu, care însă nu precizează și valoarea acestui contract.

În urma unui proces competitiv riguros, Ministerul Apărării Naționale a ales sistemul SeaCom, o soluție inovatoare de comunicații navale, propus de compania Rafael. Sistemul SeaCom și-a dovedit capacitatea operațională și este în prezent folosit de navele maritime militare ale unor armate de top din întreaga lume. SeaCom furnizat pentru platformele navale este o soluție avansată, de ultimă generație, integrată, având incluse comunicații navale externe și interne, constând atât din servicii de voce și date prin IP, dispozitive de criptare, cât și IT, inclusiv pentru submarine. Sistemul „la cheie” al lui Rafael integrează și acceptă comunicații securizate interne/externe, cu o rețea IP redundantă pentru continuitatea operațiunilor. Este scalabil pentru orice navă de suprafață, submarin și navă de patrulare. Software-ul BNET IP utilizat ca parte a soluției SeaCom asigură o conectivitate de mare viteză, cu întârziere redusă și fiabilă pentru date în bandă largă, voce și video.

Armata negociază achiziționarea scutului Spyder

Cu sediul central în orașul Haifa, compania Rafael Advanced Defense Systems este unul dintre cei mai mari producători de echipamente militare, cu afaceri de 3 miliarde de dolari la nivelul anului 2021. România se mai află în negocieri cu israelienii de la Rafael pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană Spyder. Acesta este conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. El încorporează cele mai avansate rachete aer-aer, rachetă cu infraroșu Python-5, rachetă cu radar activ I-Derby și rachetă cu rază lungă de acțiune I-Derby ER. Spyder LR poate intercepta amenințări aeriene cu o rază de acțiune de la 2 la 80 km și la o altitudine de până la 20 km. Alături de România, în negocieri pentru achiziționarea acestui scut se mai află Belgia, Bulgaria, Ungaria și Polonia.

Rafael a prezentat anul trecut, în luna iunie, sistemul de rachete autonome cu rază lungă de acțiune „Sea Breaker”, de generație a V-a, cu performanțe semnificative de atac împotriva țintelor maritime și terestre cu valoare ridicată. „Sea Breaker” are o viteză subsonică și poate zbura până la o distanță de 300 km, urmând o traiectorie de atac planificată. 

Acordul de cooperare Rafael-Romaero, uitat în sertar

În 2018, Rafael Advanced Defense Systems a semnat un acord de cooperare cu compania românească Romaero pentru a produce sisteme de apărare aeriană. Acordul, semnat la București, includea dezvoltarea versiunii maritime a sistemului de apărare antirachetă cu rază scurtă de acțiune Iron Dome (Cupola de Fier), precum și a sistemelor de arme cu telecomandă Samson și a rachetelor tactice Spike, a transmis, la vremea respectivă, Rafael într-un comunicat de presă. Acordul de cooperare nu a fost însă pus în practică. În luna septembrie a anului trecut, fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu a efectuat o vizită în Israel, iar publicația Haaretz a scris că oficialul român a discutat inclusiv posibilitatea achiziționării sistemului antirachetă Iron Dome. Spre deosebire de scutul de la Deveselu, gândit să distrugă rachete balistice cu rază medie de acțiune care pot transporta încărcături nucleare, Iron Dome este realizat pentru respingerea rachetelor mici, trase de la distanțe reduse, caz în care reacția trebuie să fie imediată. Mai mult, sistemul israelian s-a dovedit capabil să distrugă obuze de artilerie. Costul unei singure baterii este de circa 50.000.000 de dolari, iar cel al unei rachete de interceptare este evaluat la aproximativ 50.000 de dolari.

Licitație de 40 milioane de euro, pentru forțele terestre

La începutul lunii octombrie, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat în SICAP o licitație pentru achiziționarea unui program care să le permită forțelor terestre să comunice între ele criptat. Potrivit anunțului de licitație, MApN vrea o  aplicație de comandă-control pentru Forțele Terestre” și ea va fi destinată „vizualizării câmpului de luptă, realizării imaginii terestre recunoscute (Recognized Ground Picture - RGP), transmiterii mesajelor pe interfețe standardizate specifice și elaborării documentelor de stat major într-o manieră colaborativă și standardizată”. Aplicația de comandă și control trebuie să funcționeze cu Windows 10 și să fie compatibilă cu sistemele pe care le folosesc deja statele NATO, printre care și România. De asemenea, trebuie să permită comunicarea Forțelor Terestre cu toate celelalte categorii de trupe din Armata Română. MApN nu vrea doar să i se livreze aplicația, ci are și solicitări legate de instalare, mentenanță și garanție.

 

×