Grupul SofMedica împreună cu Ambasada Israelului în România au reunit printr-o videoconferință companii producătoare la nivel global de tehnologii medicale salvatoare de vieți, în vederea explorării condițiilor de omologare și punerea lor pe piața din România.
Printre inovațiile pe care companiile israeliene le-ar putea aduce și pe piața din România se numără: primul Monitor Oximetru din lume cu senzor pentru încheietura mâinii (măsoară pulsul și saturația de oxigen în sânge); primul sistem pe bază de capsule pentru depistarea cancerului colorectal, ce oferă o imagine 3D a colonului, neinvaziv și fără a necesita utilizarea de soluții laxative sau sedare; monitorizare de la distanță și detectarea afecțiunilor care pot pune viața în pericol prin intermediul unui monitor care se atașează pe pieptul pacientului, ce poate fi folosit atât în spital, dar și acasă; soluții de medicină computațională pentru diagnosticul cancerului; platformă de telemedicină pentru afecțiunile respiratorii și cardiovasculare; brățară inteligentă cu senzori de monitorizare pentru 16 funcții vitale; dispozitive medicale non-invazive pentru monitorizarea în ambulatoriu și gestionarea diabetului; soluții de management termic: încălzitoare de sânge, plasmă și a altor fluide necesare în situații de transfuzie imediată; platformă pentru start-upuri din domeniul biomedicinei, care operează în și cu centre medicale de top.
Alături de Statele Unite, Israelul este cel mai mare și mai important incubator al tehnologiilor medicale de vârf din lume. Guvernul investește masiv în cercetare și rezultatele se văd. Dar are România bani și disponibilitate pentru asigurarea unui pachet legislativ coerent, cu instrumente de aplicare accesibile, guvernate de principiile transparenței și tratamentului egal pentru părțile implicate, încurajarea mediului economic prin promovarea unor achiziții de produse și servicii inovatoare și competitive pe baza criteriului de calitate și a raportului cost-beneficiu sunt caracteristici care au ca efect dezvoltarea unui sistem medical eficient și modern? Sperăm că criza generată de COVID 19 le-a deschis ochii și mințile decidenților din România, că au realizat că pacientul este pe primul loc și că are drept la viață și la condiții de spitalizare și tratament decente și că o situație de genul acesta nu trebuie să ne mai ia pe nepregătite.
„Accesul la tehnologii medicale inovatoare, state-of-the-art, nu mai este de mult timp o alegere, ci ar trebui să fie o necesitate pentru orice sistem medical. Ca promotor al unor astfel de tehnologii, în cei 25 de ani de când suntem prezenți pe piața din România, parte din misiunea noastră este să le aducem mai aproape de un număr cât mai mare de pacienți. Primul sistem robotic chirurgical daVinci, cel mai performant echipament din lume în chirurgia minim invazivă, care este acum disponibil în șapte spitale din patru orașe din țară, prima inimă artificială implantată unui pacient din România, ori centre de pregătire în domeniul sănătății pentru medici, confirmă angajamentul SofMedica de a investi în sistemul medical românesc. Astfel, continuăm să investigăm noi oportunități pentru a aduce dezvoltatori și producători interesați de România”, spune Harris Palaondas, Managing Director SofMedica.
Programul Operațional Sănătate, propus spre consultare publică de Ministerul Fondurilor Europene, poate să ducă la o creștere a eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii, dar și la noi abordări în cercetarea din domeniul medical, cum ar fi metodele de investigare, intervenție, tratament, măsuri de formare și specializare, utilizarea echipamentelor medicale.