Fondul Monetar International (FMI) pregateste un imprumut-record de pana la 600 de miliarde de euro pentru Italia, scrie Business Insider, care citeaza cotidianul italian La Stampa.
Suma reprezinta aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, iar banii urmeaza a fi pusi la dispozitia Guvernului daca problemele de finantare ale tarii se vor agrava. Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispozitie o perioada de 12-18 luni pentru a implementa reformele fara a fi nevoit sa refinanteze datoria actuala a tarii. Guvernul ar trage fonduri prin aceasta linie de credit daca masurile de austeritate nu vor pune capat speculatiilor cu obligatiuni italiene, noteaza La Stampa.
FMI va acorda banii la o dobanda de 4%-5%, mult mai bine decat costurile de finantare ajunse acum pe piata peste 'linia rosie' de 7%. Saptamana trecuta, costurile cu imprumuturile au ajuns la un record de 8%.
Suma pusa la dispozitia Italiei ar fi de 400-600 de miliarde de euro, scrie La Stampa, iar marimea sa ar putea necesita o cooperare cu Banca Centrala Europeana (BCE). 'Acest scenariu vine din cauza rezistentei Berlinului pentru un rol mai mare al BCE in ajutarea statelor aflate in dificultate – pornind cu Italia – iar restrictia ar putea fi ocolita daca banii sunt dati sub supravegherea stricta a FMI', se mai arata in ziar.
Aceasta este a doua mutare de mare impact a FMI, dupa ce in saptamana trecuta a lansat un program de asigurare a lichiditatii pentru state solvabile, dar aflate la ananghie.
La inceputul acestei luni, fostul premier Silvio Berlusconi a dezvaluit ca a refuzat o oferta de a lua bani de la FMI. Ulterior, el a fost fortat sa demisioneze, iar in locul sau a venit Mario Monti, care are dificila misiune de a reforma statul. In schimb, deja se stabilise ca misiuni ale FMI sa vina periodic sa evalueze finantele italiene, preventiv.
Lupta impotriva speculatorilor financiari a devenit subiectul unei campanii de presa in Italia, unde jucatorii de fotbal ai nationalei indeamna oamenii sa cumpere obligatiuni de stat. Azi, bancile italiene nu vor percepe comisioane clientilor care vor sa cumpere titluri. Italienii sunt de obicei interesati de astfel de investitii, care reprezinta 20% din averea medie, fata de 1,6% in Franta sau 7,8% in Germania, potrivit Reuters. Oamenii isi aduc aminte de o criza asemanatoare din anii ’80, cand au castigat din dobanzile mari.
Cei 600 de miliarde de euro ai potentialului imprumut reprezinta de aproape cinci ori Produsul Intern Brut al Romaniei, o treime din PIB-ul Frantei si aproximativ jumatate din cel al Spaniei. Suma este similara cu PIB-ul Olandei. Datoria publica a Italiei este de circa 1.900 de miliarde de euro. Cel mai mare imprumut FMI in derulare, conditionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 de miliarde de euro.