x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jaf cu bani publici, la Ministerul Muncii

Jaf cu bani publici, la Ministerul Muncii

06 Mai 2004   •   00:00

Imobile cumparate pe bani publici la preturi supraevaluate, comisii de achizitie numite prin ordin ministerial doar de forma si exemplele ar putea continua. Concluzia trasa: 57 de imobile pe care s-au platit zeci de milioane de dolari in perioada 2000-2002 in dauna contribuabilului roman.

CATALIN BUDESCU
Curtea de Conturi a desfasurat in cursul anului trecut un control amplu fata de modul in care trei institutii subordonate Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familie si anume Casa Nationala de Pensii (CNPAS), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si Inspectia Muncii s-au „imbogatit" cu 57 de imobile supraevaluate plasate pe terenuri care mai de care mai spatioase. Astfel in perioada 2000-2002, cele trei institutii au achizitionat respectivele imobile fara a tine cont de pretul real de achizitie sau eficienta.

Prima pe lista - Casa Nationala de Pensii

Pentru modul in care institutiile din subordine au stiut sa investeasca si sa gestioneze banii, de cele mai multe ori publici, este elocvent modul in care Casa Nationala de Pensii a cumparat o serie de imobile. Cele mai semnificative sunt achizitiile realizate de CNPAS in ceea ce priveste imobilele din bulevardul Lacul Tei (Bucuresti). Aici valoarea achizitiei a depasit de 2,4 ori valoarea la care anterior fusese privatizata intreprinderea care detinea imobilele, desi CNPAS nu a cumparat decat 16,7% din suprafata de teren a acesteia si doua cladiri din cele 11 care compuneau ansamblul.

Bani garla pentru amenajari

De asemenea, ulterior achizitiilor realizate, multe institutii publice au alocat sume importante pentru amenajarea imobilelor, fiind consemnate situatii in care practic din constructiile achizitionate s-a utilizat numai structura de rezistenta! Mai mult, o parte din lucrari s-au realizat prin incredintare directa fostilor proprietari desi legislatia privind achizitiile publice impunea, pentru acest gen de operatiuni, aplicarea unor proceduri de achizitie publica. Aceste situatii au fost constatate la: Casele Judetene de Pensii Vaslui, Timis, Buzau, Satu-Mare, Salaj, Agentiile Judetene Pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu, Timis, Neamt, Gorj, Salaj, Alba sau Inspectoratele Teritoriale de Munca Neamt, Maramures, Suceava, Gorj, Brasov, Iasi si Alba.

Smecherii imobiliare

In unele cazuri imobilele care au facut in final obiectul achizitionarii de catre institutiile publice au fost anterior tranzactionate intre persoanele juridice ce le detineau si diverse persoane fizice, cu valori reduse. Scopul - eludarea legislatiei fiscale. Prin aceste „manevre", fostii detinatori au inregistrat venituri nesemnificative din vanzarea activelor detinute, iar persoanele fizice, ce au avut rol de intermediari, au acumulat sume foarte mari nejustificativ. Caracterul formal al tranzactiilor a fost evident, operatiunile repetate de vanzare-cumparare derulandu-se cu doar cateva saptamani inainte de efectuarea achizitiilor publice. Exemple? „Doar" la Casa Judeteana de Pensii Iasi, Galati, Inspectoratele Teritoriale de Munca Vrancea, Gorj, Dambovita, Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi, Bihor, Botosani si Cluj.

La Minister, se pastreaza linistea

Contactati telefonic, reprezentantii Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei nu au putut sa ofere un raspuns pana la inchiderea editiei fata de raportul intocmit de Curtea de Conturi. Neregurile semnalate de Curtea de Conturi in cazul celor trei institutii din structura ministerului au fost transmise ministrului Muncii, Elena Dumitru, inca de acum o luna de zile, mai precis in data de 9.04.2004 prin adresa cu numarul 1505 ED. De atunci.... doar liniste!
×
Subiecte în articol: economic