x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum ar trebui Japonia să combată inflația?

Cum ar trebui Japonia să combată inflația?

de Takatoshi Ito    |    07 Aug 2023   •   06:15
Cum ar trebui Japonia să combată inflația?

TOKYO – În toamna lui 2021, economiștii americani specializați pe politică monetară erau puternic împărțiți între cei care credeau că inflația ridicată va fi de scurtă durată (Team Transitory) și cei care insistau că este aici pentru a rămâne (Team Persistent). Astăzi, un conflict similar poate fi văzut în Japonia, deși pe rol s-au pus considerații foarte diferite.

Echipa americană care a susținut ideea inflației trecătoare și-a bazat poziția pe proiecțiile benigne ale inflației care erau împărtășite între membrii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă. În decembrie 2021, inflația estimată a cheltuielilor de consum personal – măsura preferată a Rezervei Federale SUA – pentru 2022 a fost de doar 2,6%. Asemenea cifre, a concluzionat Team Transitory, au cerut o creștere lentă și graduală a ratei de politică monetară în 2022.

Echipa care a susținut persistența inflaționistă -Team Persistent- totuși a avertizat că acest lucru nu va fi suficient pentru a reduce inflația din SUA și a îndemnat Fed să întreprindă creșteri puternice ale ratei de politică monetară – începând imediat. În cele din urmă, Fed a acceptat această recomandare, majorând rata de politică monetară de șapte ori în 2022, pentru o creștere cumulată de 4,25 puncte procentuale. Dar a făcut acest lucru numai după ce inflația s-a dovedit a fi mult mai mare decât proiecțiile Team Transitory.

Deși inflația din SUA pare să se fi domolit acum, începutul lent al intervenției Fed a dus probabil la majorări mai mari ale ratei dobânzii decât ar fi fost necesar altfel. Fed, se pare, era în spatele curbei. Oare face și Banca Japoniei (BOJ) aceeași greșeală?

Rata generală a inflației din Japonia în iunie – cea mai recentă cifră disponibilă – a fost de 3,3%, ceea ce înseamnă că a rămas peste ținta de 2% de mai bine de un an. Rata inflației „core-core” – care urmărește prețurile pe care consumatorii le plătesc pentru un coș de bunuri, excluzând alimentele proaspete și energia – a fost chiar mai mare, la 4,2%. Acest lucru arată că principalul motor al inflației nu sunt prețurile la energie sau la alimente proaspete, care tind să fie volatile, ci mai degrabă o gamă largă de alte articole. Pentru Team Persistent a Japoniei, acesta este un motiv suficient pentru ca BOJ să ia în considerare înăsprirea politicii monetare.

Japonia a menținut o politică monetară ultraușoară de ani de zile. De la lansarea politicii sale de relaxare cantitativă și calitativă (QQE) în 2013, BOJ a achiziționat mai mult de 50% din obligațiunile de stat în circulație. Acest lucru a subminat funcționarea pieței de obligațiuni și a încurajat o lipsă de disciplină fiscală.

Mai mult decât atât, diferența tot mai mare de rate a dobânzii dintre SUA și Japonia a determinat o depreciere bruscă a cursului de schimb al yenului față de dolarul american, de la 115 yeni în ianuarie 2022 la 150 yeni în octombrie 2022. Cursul de schimb al dolarului a rămas în 135 yeni. -150 interval de atunci. S-ar putea spera că acest lucru ar stimula economia Japoniei prin creșterea competitivității la export, dar nu s-a întâmplat așa ceva, cel puțin nu într-o măsură semnificativă.

Echipa de tranziție a Japoniei, totuși, nu vede niciun motiv să-și facă griji cu privire la o creștere bruscă, cu atât mai puțin persistentă, a inflației. Ei ar putea sublinia, de exemplu, că membrii consiliului de administrație al BOJ au anticipat în aprilie o rată a inflației de bază (care exclude alimentele proaspete, dar nu energia) de 1,8% pentru anul fiscal 2023, 2% pentru anul fiscal 2024 și 1,6% pentru AF 2025; și o rată a inflației de bază de 2,5% pentru AF 2023, 1,7% pentru AF 2024 și 1,8% pentru AF 2025. Prognozele inflației încă depășesc ținta pe termen mediu. Proiecțiile consiliului din Raportul din iulie urmau a fi revizuite la data acestui comentariu. (N.trad.: 25 iulie 2023).

Nu există niciun motiv să credem că proiecțiile BOJ sunt părtinitoare. Un sondaj recent realizat de Centrul Japonez de Cercetare Economică arată că, în timp ce experții privați în prognoză prevăd o creștere ușor mai mare a prețurilor (2,6%) pentru anul fiscal 2023, se așteaptă, de asemenea, că inflația va scădea sub țintă – la 1,7% – în 2024. Rata de rentabilitate la obligațiunile de stat pe zece ani – care se situau la 1,16% la sfârșitul lunii iunie – întărește opinia conform căreia inflația va scădea pe termen mediu și lung.

Team Transitory ar sublinia, de asemenea, că aceasta este prima dată când inflația japoneză a depășit 2% de la scurt timp după ce BOJ a adoptat cadrul său de țintire a inflației în 2013. De fapt, în timp ce așteptările inflaționiste sunt mai mult sau mai puțin ancorate în jurul valorii de 2% în SUA, Japonia a fost într-o capcană a deflației de zeci de ani; așteptările inflaționiste nu s-au apropiat niciodată de 2%.

Acest lucru a avut consecințe grave pentru economia Japoniei. Cu rata inflației blocată la (sau sub) zero, firmele nu au putut crește prețurile, chiar și atunci când costurile au crescut, ceea ce le-a împiedicat să crească salariile și a lăsat consumatorii extrem de sensibili la orice modificare a prețurilor. Dar creșterea recentă a prețurilor a contribuit într-o anumită măsură la schimbarea acestui lucru, stimulând creșteri ale salariilor cu 3%. Pentru Team Transitory, concluzia este clară: Japonia ar trebui să privească inflația de astăzi ca pe o oportunitate de a-și rupe echilibrul deflaționist și de a crește așteptările inflaționiste la 2%.

Este de remarcat faptul că, departe de a se teme de o spirală salariu-preț, Japonia ar trebui să spere la creșteri salariale anuale de 2-3% în anii următori pentru a ajunge la o inflație de 2%. În plus, având în vedere că așteptările inflaționiste tind să rămână în urma inflației reale, Japonia trebuie să-și dorească să depășească ținta de ceva timp, așa cum fostul guvernator al BOJ Haruhiko Kuroda s-a angajat să o facă în 2016. După această logică, ultimul lucru de care are nevoie Japonia este înăsprirea politicii monetare pentru suprimarea inflației.

Dar Team Persistent avertizează că un alt risc se profilează. BOJ va lansa în curând următorul său raport de perspectivă, care va include noi proiecții privind inflația – revizuite în sus. Dacă BOJ nu-și ridică plafonul de control al curbei randamentului (YCC) în conformitate cu noile previziuni ale inflației, investitorii ar putea începe să vândă în lipsă obligațiunile guvernamentale, la fel cum au făcut-o în octombrie și noiembrie.

Un compromis ar fi lărgirea benzii YCC de la 50 de puncte de bază la, să zicem, 75 de puncte de bază, dar insist că obiectivul este menținerea funcționării pieței de obligațiuni guvernamentale japoneze și nu un pas către înăsprirea monetară, așa cum a explicat Kuroda în ianuarie.

BOJ se confruntă, fără îndoială, cu alegeri grele. Se speră că reuniunea Consiliului de Politică aduce o oarecare claritate cu privire la calea de urmat.

 

Autorul:

Takatoshi Ito, fost ministru adjunct japonez al finanțelor, este profesor la Școala de Afaceri Internaționale și Publice de la Universitatea Columbia și profesor principal la Institutul Național de Studii Politice din Tokyo.

Traducere, adaptare, editare: Daniel Apostol, ClubEconomic.ro 

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2023.

×
Subiecte în articol: japonia politică monetară conflict