x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Japonia oferă finanţare pentru proiectul trenurilor de mare viteză promovat de Schwarzenegger

Japonia oferă finanţare pentru proiectul trenurilor de mare viteză promovat de Schwarzenegger

14 Sep 2010   •   00:00

- Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, s-a plimbat marţi cu unul dintre cele mai rapide trenuri din Japonia, iar ministrul Transporturilor din statul nipon a oferit finanţare pentru proiectul de 40 miliarde de dolari destinat construcţiei unei astfel de reţele de transport în statul american, potrivit Mediafax.
Trenul Hayabusa (în formă de glonţ) în care s-a aflat Schwarzenegger a accelerat până la 110 kilometri pe oră, jumătate din viteza de 224 kilometri pe oră pe care o poate atinge, iar guvernatorul s-a declarat impresionat de tehnologie şi infrastructură, relatează Bloomberg.
"Japonia are o minte genială. California vrea să folosească această inteligenţă şi tehnologie pentru proiectul trenului de mare viteză", a spus guvernatorul.
Schwarzenegger vizitează Tokyo într-un turneu asiatic menit să atragă investitori şi finanţare pentru proiectul trenului de mare viteză care va include şi ruta Los Angeles-San Francisco.
Japonia este dispusă să acorde un împrumut Californiei, care are un deficit de 19,1 miliarde de dolari, pentru a ajuta East Japan Railway să concureze cu companii din China, Coreea de Sud şi Europa.
Banca de stat Japan Bank for International Cooperation este pregătită să împrumute Californiei fonduri pentru acest proiect, a declarat ministrul Transporturilor Seiji Maehara, fără să menţioneze suma.
Schwarzenegger a călătorit cu o zi în urmă cu un tren de mare viteză din China, iar California încurajează ofertele pentru proiect şi din Franţa şi Germania.

×
Subiecte în articol: economic