x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Job Shop - Recrutarea a iesit in strada

Job Shop - Recrutarea a iesit in strada

de Adrian Mihai    |    06 Feb 2006   •   00:00
Job Shop - Recrutarea a iesit in strada

Agentii de munca temporara mizeaza pe deschiderea de birouri stradale. Mii de romani au trecut deja prin astfel de agentii. Experienta este extrem de benefica pentru studenti, considera specialistii in resurse umane.

Recrutarea de personal a iesit in strada. Lugera & Makler si-a deschis un "Jobs Shop" de cartier in Bucuresti. Roata s-a intors. Oamenii nu mai alearga dupa un loc de munca. Angajatorii sunt acum cei care ii vaneaza pe oameni. "As putea spune chiar ca cererea e mai mare decat oferta", considera Madalina Motora, coordonator de PR al Manpower Romania, firma care are un birou "la strada", deschis in centrul orasului. Cele doua companii sunt specializate in munca temporara. Angajeaza pe o perioada determinata si apoi deleaga oamenii sa lucreze la alte firme. Miza majora a firmei este dezvoltarea regionala. "Anul acesta intentionam sa deschidem inca cinci jobs shop-uri si inca cinci filiale", ne spune si Cristina Savuica, directoarea Lugera & Makler, care crede ca numarul angajatilor va creste de la 3.000 la 5.000. "La inceput, oamenii erau foarte reticenti. Se temeau ca nu cumva sa plateasca. Acum vin si isi aduc si prietenii", completeaza ea.

TRADITIE. In strainatate, agentiile de munca temporara la colt de strada sunt un lucru obisnuit. "Agentii de munca temporara au astfel birouri la doi-patru kilometri. Sunt firme care au cate 100 de jobs shop-uri in fiecare tara", ne spune Savuica. Mai mult chiar, se practica si specializarea lor in functie de profilul locuitorilor din zona.

"Prezenta in cartier asigura vizibilitate foarte importanta in randul oamenilor care muncesc in diverse medii industriale si care nu raspund neaparat la un anunt de recrutare sau nu se intereseaza in mod activ. Vazand, in schimb, in vitrina un afis, au automat instinctul de a intra si a vedea despre ce este vorba", ne spune Motora. "Nu o sa recrutam un director general printr-un anunt din vitrina. Acestea merg pe ideea de masa, de exemplu personal administrativ, diferitele calificari industriale, asistent manager sau operator introducere date", explica Savuica.

AVANTAJE. Marele avantaj al muncii temporare este faptul ca se lucreaza legal. Decat sa accepti o munca la negru, mai bine mergi la o agentie de munca temporara este sfatul specialistilor in resurse umane. "Chiar si pentru o activitate de hostess de doua ore se fac toate actele", ne spune Motora. Totusi, munca temporara este o solutie temporara. Studentii apeleaza foarte mult la acest tip de job. Ei pot alege orele la care sunt disponibili pentru munca. Isi castiga experienta in mai multe medii, companii si castiga flexibilitate.

"Un tanar absolvent intra din prima la o companie multinationala. E o sansa extraordinara, la care poate nici nu ar fi visat. Ideea este sa castige foarte multa experienta, dupa care sa poata alege", spune Motora. "Daca sunt seriosi, daca sunt buni, de multe ori companiile le propun angajatilor sa ramana pe durata nedeterminata", adauga ea. De altfel, agentiile de munca incearca sa asigure continuitate angajatilor, plasandu-i in alte posturi la terminarea unui contract.

MODA MOTOSTIVUITORILOR
Daca esti motostivuitorist atestat, ai scapat de grija locului de munca. Depozitele si centrele de logistica s-au dezvoltat tot mai mult si, pentru a muta marfa de colo-colo, au nevoie de soferi cu permis ISCIR. Salariul net poate ajunge si la 1.000 de RON. La Manpower, spre exemplu, exista 20 de posturi disponibile pentru motostivuitoristi. Specialistii in vanzari continua sa fie si ei foarte solicitati. La fel si electricienii si asta, pe de o parte, pentru ca se construieste mult si, pe de alta parte, pentru ca prefera munca la negru. Sunt cautate si persoane pentru activitati de ambalare si etichetare.
×
Subiecte în articol: economic temporara munca