x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Joschka Fischer: South Stream nu există

Joschka Fischer: South Stream nu există

03 Noi 2009   •   00:00

Gazoductul South Stream, iniţiat de Gazprom şI italienii de la ENI, nu există decât ca discuţii, în timp ce din 2010 Nabucco va schimba radical politica externă a Rusiei, a afirmat fostul vice-cancelar german Joshka Fischer la Bucureşti.

„Trenul a pornit din stație. Anul viitor va fi decisiv pentru Nabucco: se va ratifica în toate țările participante și va începe finanțarea. South Stream? Nu există niciun South Stream, doar discuții despre el. Spre deosebire de Nord Stream, unde există țevile, finanțarea și studiile de fezabilitate gata, South Stream nu are nimic. Existența Nord Stream ajută Nabucco" a declarat Fischer.

El a mai spus că realizarea conductei ce va aduce gaz caspic în Europa va schimba radical politica externă a Rusiei. „O dată ce Nabucco se va construi, politica externă a Rusiei se va schimba cu 180 de grade" a spuel Fischer, care a fost și ministru de Externe al Germaniei.

El a mai prezis că imediat ce se va porni la realizarea Nabucco, Gazprom va accepta proiectul și se va alătura acestuia într-o relație în care toate părțile să aibă de câștigat. El a făcut această precizare în contextul discuției despre licitația pentru 50% din capacitatea de transport din Nabucco, unde Gazprom ar fi binevenit, potrivit fostului vice-cancelar.

În privința problemelor Nabucco, Fischer a spus că marea lor majoritate sunt politice, nu de natură economică. El a enumerat dintre problemele întâmpinate conflictele înghețate din regiunea caucaziană „unde emoțiile sunt mari", pretențiile Turciei, problema Iranului și a programului său nuclear, relațiile UE cu Rusia și statutul Mării Caspice.

×