România este de 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea grătar pe care îl facem este adus din afară, susţin producătorii români. În opinia acestora, în România se poate produce carne de porc suficientă pentru asigurarea întregului consum, “avem tot ce ne trebuie”, dar nu există un sprijin real din partea investitorilor.
“Suntem într-un un paradox. UE este net exportator de carne de porc, are cu 2-3 procente mai multă carne decât consumă, iar noi suntem net importatori cu 50%. Jumătate din carnea pe care o mâncăm în România este importată, ceea ce înseamnă că tot al doilea grătar pe care îl consumăm cu familia este adus din afară, este din import”, a declarat, la Indagra 2017, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
În România, consumul anual de carne de porc este mai mic cu 30% faţă de media europeană de 30-32 kg/locuitor.
“Având în vedere structura extrem de complexă a drumului cărnii de porc din fermă până în galantar, îmi este foarte greu să cred vreodată că acea carnea importată pentru grătar, de unde o veni ea, este mai bună şi mai proaspătă decât cea pe care noi o producem acasă”, a completat Ladoşi.
Fermierii mor de foame
“Avem convingerea că suntem în măsură să producem carne de porc românească şi o putem face pentru că avem tot ce ne trebuie, avem cereale, avem ferme noi. Ne putem lăuda că sunt printre cele mai performante din Europa. Din păcate, ne lipsesc specialişti dar şi forţa de muncă. Anul 2016 a fost pentru noi, porcarii, unul dezastruos, în care toţi cei care au produs carne de porc au trebuit să vândă în orice condiţii şi la orice preţ. Practic, s-a făcut un dumping, a fost o creştere a ofertei din motive strict economice. Importurile de carne de porc cresc, iar pentru noi, cei care producem carne de porc românească, partea noastră din tort scade”, a spus Ladoşi.
193,4 milioane de euro au cheltuit românii în prima jumătate a anului pentru carne de porc din import
“Avem ferme, avem infrastructură cu potenţial, dar în schimb fermierii noştri mor de foame. Mare parte dintre ei sunt oameni care au pierdut bani. Toate aceste ferme, în ultimii ani, nu au reuşit să se dezvolte pentru simplu motiv că muncesc şi abia îşi acoperă datoriile. Autorităţile ar trebui să aibă lucrul acesta pe masa de lucru, pentru că oamenii aceştia nu reuşesc să îşi crească investiţiile, iar dacă nu îşi dezvoltă exploataţiile o să fie absorbiţi sau o să moară”, a spus şi Larisa Ene, preşedintele Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS).
Ministerul promite
Prezent la Indagra, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a precizat că ministerul susţine iniţiativa producătorilor de carne de porc şi a anunţat că de la 1 ianuarie va intra în vigoare măsura de bunăstare la porc şi pasăre, iar până la finele anului va fi adoptat în Parlament programul de susţinere a crescătorilor de porci din România care livrează animale pentru abatorizare.
Carnea de porc se află în topul importurilor de produse agroalimentare ale României, cu 197.000 de tone în 2016, în valoare de 343,6 milioane de euro