x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jumătate din români muncesc pe nimic

Jumătate din români muncesc pe nimic

de Cristian Anton    |    05 Iul 2018   •   11:19
Jumătate din români muncesc pe nimic
Sursa foto: DIANA OROS

Aproape jumătate dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 700 de euro reprezintă doar o mică parte, se arată într-un studiu privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecţiei Muncii. 

„O tendinţă îngrijorătoare este polizarea forţei de muncă în zona salariului minim pe economie. Am analizat salariile brute de încadrare şi am constatat că aproximativ 46% dintre contractele de muncă sunt în zona salariului minim - vorbim de cifre valabile la 1 octombrie 2017. Aceasta în timp ce personalul cu peste 700 de euro cuprinde doar 16% dintre contractele de muncă”, a declarat Mihai Cioc, expert PIAROM. 

Tot mai puţini specialişti

Un alt aspect îngrijorător relevat se referă la scăderea ponderii specialiştilor, adică a personalului cu studii superioare, concomitent cu creşterea ponderii muncitorilor necalificaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de învăţământ tehnic şi profesional nu este adaptat la cerinţele pieţei muncii. 

 

×
Subiecte în articol: romani platiţi putin