x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Kazahii vor statul acţionar la Petromidia

Kazahii vor statul acţionar la Petromidia

14 Sep 2010   •   00:00

Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat azi conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat până la data scadentă, 30 septembrie, în valoare de 516 milioane de euro.

Până astăzi, kazahii au plătit 54 de milioane de euro din obligaţiunile respective. Tot astăzi, acţionarii au aprobat şi gajarea unor active pentru prelungirea scadenţei unui credit de 720 milioane de dolari de la acţionarul majoritar, Rompetrol Group Olanda.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat ieri că plata anticipată a unei părţi a datoriei, respectiv cele 54 de milioane de euro date la 9 septembrie, înseamnă că Rompetrol Rafinare şi-a manifestat intenţia de răscumpărare şi presupune plata integrală.
"Ministerul Finanţelor Publice, luând act de intenţia societăţii de răscumpărare a obligaţiunilor prin efectuarea unei plăţi parţiale, în data de 09.08.2010, a comunicat SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa că plata realizată reprezintă doar prima tranşă efectuată în scopul răscumpărării totale a obligaţiunilor ce trebuie îndeplinită până la data de 30.09.2010. Totodată, ministerul a comunicat societăţii faptul că, odată manifestată opţiunea de răscumpărare înainte de scadenţă, aceasta nu poate fi decât integrală conform prevederilor convenţiei mai sus referite (convenţia de emisiune, din 2003 - n.r.)", se arată într-un comunicat al ANAF.

Fiscul a instituit, vineri, sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare (RRC), precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, ca măsură de precauţie împotriva înstrăinării de către companie a unor active în perioada imediat următoare. Acţiunea fost contestată luni în instanţă de către companie.

Împrumutul de 720 milioane de dolari, scadent la 12 august 2010, este garantat de Rompetrol Rafinare cu acţiunile pe care le deţine la filialele sale Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics şi cu unele imobile ale rafinăriei Petromidia.
Rompetrol, deţinut integral de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, transformate în obligaţiuni în 2003.

În timp ce statul vrea doar banii, kazahii vor convertirea în acţiuni. O asemenea operaţiune ar aduce României o cotă de puţin peste 40% din titluri, dar statul român ar ieşi în pagubă cu circa 200 de milioane de euro dacă ar încerca să le vândă pe bursă la preţurile actuale. 

×
Subiecte în articol: economic