Deoarece preţul trebuia transmis până luni, acţiunile rămân oprite de la tranzacţionare până la clarificarea situaţiei acţiunile.
"Ne-au trimis o adresă prin care ne anunţă că problema preţului este discutată în board-ul lor şi că ne vor da un răspuns cât de curând posibil. Au scris «as soon as possible», fără să precizeze o dată anume. Să vedem ce vor face, dacă vor veni cu un preţ nou sau vor contesta decizia prin care le-am respins primul preţ. Vom reanaliza problema şi mâine (miercuri - n.r) iar, în funcţie, de ceea ce vom primi sau nu vom lua o decizie. Încă nu ştim ce vom face, dacă le vom da amendă sau vom mai aştepta", a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, Bogdan Chetreanu, comisar CNVM.Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins, miercuri, 27 ianuarie, preţul din oferta de preluare la Rompetrol Rafinare, de 0,0625 lei/acţiune, considerându-l prea mic raportat la valoarea activului net conform celor mai recente situaţii financiare auditate, respectiv cele de la 31 decembrie 2008, potrivit cărora preţul ar fi de 0,0741 lei/acţiune. Instituţia a solicitat grupului Rompetrol să depună până luni, 1 februarie, un amendament prin care să modifice preţul.
Acţiunile Rompetrol Rafinare au fost oprite miercuri de la tranzacţionare la bursă, din dispoziţia Comisiei, care după ce a respins preţul propus a prelungit suspendarea până la aprobarea noului preţ din ofertă.
Grupul Rompetrol deţine 75,32% din acţiunile Rompetrol Rafinare. The Rompetrol Group este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, care a preluat, în 2007, 75% din Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi restul de 25% în iunie 2009.
Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde lei, divizat în 21,099 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
The Rompetrol Group a anunţat la 26 august că va derula oferte de preluare la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services (PTR), însă lansarea acestor operaţiuni a fost amânată deoarece rapoartele de evaluare nu au fost realizate conform cerinţelor CNVM, iar documentaţia solicitată ulterior de Comisie a fost prezentată cu întârziere.
Deoarece raportul de evaluare la Rompetrol Rafinare a fost depus cu întârziere, instituţia a amendat cu 5.000 de euro grupul. Comisia a limitat, în plus, dreptul la vot al grupului la 33% până la finalizarea ofertei de preluare la Rompetrol Rafinare.
În şedinţa în care a respins preţul iniţial propus la Rompetrol Rafinare, Comisia a aprobat oferta de preluare la Rompetrol Well Services, operaţiunea urmând să înceapă miercuri, 2 februarie.
La momentul suspendării de la tranzacţionare, acţiunile Rompetrol Rafinare erau cotate la 0,0618 lei, în creştere uşoară, cu 0,32%. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 1,303 miliarde lei.
Calculată la preţul propus în oferta de preluare, de 0,0625 lei/acţiune, Rompetrol Rafinare este evaluată la 1,318 miliarde lei, în timp ce la preţul activului net valoarea companiei este de 1,563 miliarde lei.