x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie KazMunaiGaz va răspunde "cât de curând" cu privire la oferta de preluare la Romeptrol Rafinare

KazMunaiGaz va răspunde "cât de curând" cu privire la oferta de preluare la Romeptrol Rafinare

02 Feb 2010   •   00:00

Deoarece preţul trebuia transmis până luni, acţiunile rămân oprite de la tranzacţionare până la clarificarea situaţiei acţiunile.

"Ne-au trimis o adresă prin care ne anunţă că problema preţului este discutată în board-ul lor şi că ne vor da un răspuns cât de curând posibil. Au scris «as soon as possible», fără să precizeze o dată anume. Să vedem ce vor face, dacă vor veni cu un preţ nou sau vor contesta decizia prin care le-am respins primul preţ. Vom reanaliza problema şi mâine (miercuri - n.r) iar, în funcţie, de ceea ce vom primi sau nu vom lua o decizie. Încă nu ştim ce vom face, dacă le vom da amendă sau vom mai aştepta", a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, Bogdan Chetreanu, comisar CNVM.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins, miercuri, 27 ianuarie, preţul din oferta de preluare la Rompetrol Rafinare, de 0,0625 lei/acţiune, considerându-l prea mic raportat la valoarea activului net conform celor mai recente situaţii financiare auditate, respectiv cele de la 31 decembrie 2008, potrivit cărora preţul ar fi de 0,0741 lei/acţiune. Instituţia a solicitat grupului Rompetrol să depună până luni, 1 februarie, un amendament prin care să modifice preţul.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au fost oprite miercuri de la tranzacţionare la bursă, din dispoziţia Comisiei, care după ce a respins preţul propus a prelungit suspendarea până la aprobarea noului preţ din ofertă.

Grupul Rompetrol deţine 75,32% din acţiunile Rompetrol Rafinare. The Rompetrol Group este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, care a preluat, în 2007, 75% din Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi restul de 25% în iunie 2009.

Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde lei, divizat în 21,099 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

The Rompetrol Group a anunţat la 26 august că va derula oferte de preluare la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services (PTR), însă lansarea acestor operaţiuni a fost amânată deoarece rapoartele de evaluare nu au fost realizate conform cerinţelor CNVM, iar documentaţia solicitată ulterior de Comisie a fost prezentată cu întârziere.

Deoarece raportul de evaluare la Rompetrol Rafinare a fost depus cu întârziere, instituţia a amendat cu 5.000 de euro grupul. Comisia a limitat, în plus, dreptul la vot al grupului la 33% până la finalizarea ofertei de preluare la Rompetrol Rafinare.

În şedinţa în care a respins preţul iniţial propus la Rompetrol Rafinare, Comisia a aprobat oferta de preluare la Rompetrol Well Services, operaţiunea urmând să înceapă miercuri, 2 februarie.

La momentul suspendării de la tranzacţionare, acţiunile Rompetrol Rafinare erau cotate la 0,0618 lei, în creştere uşoară, cu 0,32%. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 1,303 miliarde lei.

Calculată la preţul propus în oferta de preluare, de 0,0625 lei/acţiune, Rompetrol Rafinare este evaluată la 1,318 miliarde lei, în timp ce la preţul activului net valoarea companiei este de 1,563 miliarde lei.

×
Subiecte în articol: redactie