x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Keia apelor minerale pure

Keia apelor minerale pure

de Alexandru Boariu    |    31 Iul 2008   •   00:00
Keia apelor minerale pure

PRAHOVA ● Investitie 100% romaneasca
La Cheia – cunoscuta statiune de la poalele Ciucasului – a fost pusa recent in functiune o fabrica de imbuteliat apa minerala si apa plata, o investitie 100% romaneasca. Director general al acestei fabrici dotate cu o tehnologie de ultima ora este un tinar de doar 29 de ani, doctorand la ASE.



PRAHOVA ● Investiţie 100% românească
La Cheia – cunoscuta staţiune de la poalele Ciucaşului – a fost pusă recent în funcţiune o fabrică de îmbuteliat apă minerală şi apă plată, o investiţie 100% românească. Director general al acestei fabrici dotate cu o tehnologie de ultimă oră este un tînăr de doar 29 de ani, doctorand la ASE.

Societatea Nicoltana SA, din Cheia, judeţul Prahova, cu capital integral românesc, a reuşit ceea ce puţini oameni de afaceri autohtoni reuşesc, şi anume să construiască şi să pună în funcţiune o nouă capacitate de producţie, dotată cu utilaje şi echipamente moderne, de ultimă oră, nu numai în România, ci şi pe plan mondial.

BIROCRAŢIA NE OMOARĂ! Demersurile pentru construirea fabricii au fost începute de SC Nicoltana în urmă cu mai bine de patru ani, dar au durat peste trei ani şi jumătate, în timp ce construcţia efectivă a fabricii a durat doar cinci luni. De notat însă că investiţia a fost realizată "cap-coadă" şi exact la termenul prevăzut în contract, de o firmă specializată din Germania. "Este adevărat că, pentru astfel de investiţii, care pot afecta mediul şi sănătatea oamenilor, procedurile sînt mult mai complicate, pentru că, pe lîngă aprobările şi avizele autorităţilor de tot felul, este nevoie de numeroase studii şi analize, atît în ţară, cît şi în străinătate, totuşi suferim de un exces de birocraţie, fără nici o justificare", ne-a declarat dl Nicolae Croitoru, patronul firmei Nicoltana SA.

PERSPECTIVE. Directorul general al noii fabrici de la Cheia este tînărul Mihai Croitoru, în vîrstă de doar 29 de ani, doctorand la ASE, fiul patronului, Nicolae Croitoru. Acesta ne-a spus că investiţia a costat 6 milioane de euro. "Este, aşa cum vedeţi, o fabrică ultramodernă, complet automatizată, are în prezent o capacitate de îmbuteliere de 130.000 de litri pe zi, 3 milioane de litri pe lună şi peste 35 de milioane de litri pe an. Îmbuteliem atît apa minerală naturală plată, cît şi apa carbogazificată. În cea de-a doua etapă de dezvoltare, cînd va intra în funcţiune încă o linie de îmbuteliere, capacitatea fabricii va ajunge la 80 de milioane de litri pe an. Tot în această etapă va intra în funcţiune şi o linie de sucuri naturale cu efect curativ", ne-a declarat tînărul manager. Peste 80% din producţie este exportată, majoritatea în ţări din Uniunea Europeană, precum Germania, Anglia, Spania, Grecia, Belgia şi Olanda, dar şi în unele ţări arabe.

"KEIA" UNEI VIEŢI SĂNĂTOASE. Despre calitatea apei minerale de la Cheia, captată din Izvorul Zăganului, Croitoru spune că specialiştii apreciază în unanimitate că, prin puritatea sa originară, precum  şi datorită condiţiilor geologice favorabile, ea este cea mai bună din România şi una dintre cele mai bune din lume, întrunind următoarele caracteristici:  este slab mineralizată, avînd circa 0,3 g/l constituenţi chimici, cu mult sub limita maximă admisă de legislaţia europeană; este una dintre puţinele ape din lume aproape lipsite de clor şi potasiu, fapt care o recomandă pentru sugari şi bătrîni; conţinutul de sodiu este sub 0,002 g/l, cu mult mai mic decît în orice apă minerală naturală de notorietate internaţională; nu conţine nici un fel de nitriţi, nitraţi sau amoniu; substanţele toxice au valoare zero; proba de radioactivitate este cu mult sub limita admisă; apa este pură, are aspect cristalin, este lipsită de orice substanţe microbiologice şi orice miros şi are un gust plăcut. De altfel, apa "Keia" a fost atestată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România ca apă minerală naturală, încadrîndu-se în toate exigenţele prevăzute de legislaţia română şi europeană. Sursa de apă, izvorul Zăganului, are o capacitate de 10 l/sec., ceea ce înseamnă o capacitate de exploatare de peste 750 de milioane de litri pe an.

Calităţi

"Apa de la Cheia este de cea mai bună calitate, practic, ea nu conţine clor, şi deci facilitează extragerea excesului de clor acumulat în timp în organism, dar nu numai de clor, ci şi de alte substanţe minerale, şi, totodată, stimulează reglarea multor conexiuni ale metabolismului uman", a declarat prof. dr Ciuhri Mircea, directorul Institutului Insectofarm.

×
Subiecte în articol: economic