x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Klaus Iohannis anunță construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

Klaus Iohannis anunță construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

11 Oct 2022   •   13:55
Klaus Iohannis anunță construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan
Sursa foto: presidency

În urma discuțiilor cu președinta Georgiei ,Salome Zourabichvili, președintele Klaus Iohannis a anunțat construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, și a unui alt cablu optic submarin care va asigura conectarea digitală a UE de Asia Centrală.

Potrivit șefului statului român, interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.

„Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul , care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală”, a declarat Klaus Iohannis.

România lucrează cu Georgia pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

„Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual”, a precizat președintele.

De asemenea, el a anunțat că se discută despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.

declaratii

 

 

×