x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La sfârşitul lunii iulie se decide soarta SNIF

La sfârşitul lunii iulie se decide soarta SNIF

de Agerpres    |    08 Iun 2012   •   10:06

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) ramane in continuare in administrare speciala pana la finele lunii iulie, cand se va decide soarta prestatorului de servicii pentru agricultura, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

'Pentru a evita discutiile legate de calitatea administrarii speciale am solicitat ca timp de doua luni, respectiv iunie si iulie, sa prelungim administrarea speciala la SNIF. Am numit un administrator special, in persoana lui Stefan Hagiu, care trebuie sa evalueze in aceasta perioada ceea ce s-a intamplat la aceasta societate si sa vina cu propuneri concrete referitoare la continuarea activitatilor sau la privatizare', a precizat Botanoiu.

Acesta a subliniat ca in aceste doua luni vor fi analizate toate rapoartele venite din teritoriu si contractele pe care societatea le are in derulare, astfel incat, la finele lunii iulie, ministerul sa poata anunta solutia gasita pentru aceasta societate.

'SNIF are niste contracte in derulare in momentul de fata, dar care nu acopera datoria istorica de demult. Analizam toate rapoartele pe contracte, dispozitii ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r) si ale altor creditori si la finalul lunii iulie vom sti cum sa procedam. Din discutiile avute cu ministrul Agriculturii (Daniel Constantin n.r.) ne-am dori ca SNIF sa ramana un prestator de servicii aflat la dispozitia agricultorilor. Partea de reglementare in sistem sa ramana la ANIF, iar partea practica, de prestari servicii, sa fie atribuita in continuare la SNIF, iar intre aceste doua entitati sa se afle agricultorii', a adaugat oficialul MADR.

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare se afla sub administrare speciala din 2007 din cauza situatiei economice, cumuland un volum al datoriilor de 338,3 milioane lei la data de 30 iunie 2010.

Potrivit Legii pentru ratificarea unui acord de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, publicata in Monitorul Oficial din data de 2 martie 2004, Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) trebuia sa preia patrimoniul SNIF, la inceputul lui 2005, ultima societate mentionata prestand doar servicii de reparatii pentru sistemul de irigatii.

In 2005, au aparut si primele probleme cauzate de lipsa resurselor financiare, iar in aprilie 2007 Agentia Nationala de Administrare Fiscala a blocat conturile SNIF pentru datorii istorice de peste 20 milioane de lei.

Guvernul a decis, insa, in luna august 2007, instituirea administrarii speciale la SNIF, iar declansarea procedurii de privatizare sa fie facuta de Agentia Domeniilor Statului, in calitate de unic actionar al SNIF pana la finalizarea privatizarii. SNIF exploata 2,13 milioane de metri patrati de teren, impartiti in 379 de incinte.



×