Compania Naţională a Huilei (CNH) a avut pierderi de 543,7 milioane lei în perioada 2009-2011, din cauză că a vândut cărbunele la preţuri mai mici decât costul de producţie, potrivit auditului derulat de Ministerul Economiei.
Controlul relevă "nerealizarea de venituri în sumă de 543,7 milioane de lei, ca urmare a contractării şi livrării cărbunelui la un preţ mai mic decât preţul de cost al exploatărilor miniere", se arată într-un comunicat al instituţiei. Ministerul este singurul acţionar al companiei.
CNH furnizează huilă termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi are datorii către bugetul de stat de peste patru miliarde de lei. Pentru huila importată a fost estimat un preţ de 85 lei/gigacalorie, respectiv 289-323 lei/tonă, în timp ce CNH a vândut cărbunele în perioada 2009-2011 la preţul de 204-247 lei/tonă către termocentrala Paroşeni, şi cu 185-247 lei/tonă la termocentrala Mintia.
Comunicatul precizează că Uniunea Europeană interzice vânzarea huilei la un preţ inferior tarifului din alte ţări. Pe de altă parte, costurile cu huila reprezintă circa 70% din costurile celor două termocentrale, astfel că majorarea preţului le-ar fi băgat şi pe acestea în gaură.
Din cauza datoriilor, CNH va fi spartă în două, prin separarea activelor viabile de cele considerate neviabile. Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şii Vulcan iar cele neviabile sunt Petrila, Paroseni şi Uricani, care vor fi închise în 2018. Până atunci vor mai primi o serie de subvenţii Activele viabile vor fi apoi unite împreună cu termocentralele Mintia şi Paroşeni, în Complexul Energetic Hunedoara.
Potrivit memorandumului cu FMI, CE Hunedoara va fi privatizat. CNH are circa 7.800 de angajaţi. La începutul acestui an, ortacii au declanşat o grevă de câteva zile, mărşaluind pe străzile din Petroşani.