x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lazea: România este dependentă de capital străin

Lazea: România este dependentă de capital străin

de Daniela Ivan    |    12 Noi 2010   •   00:00

România depinde "în mod crucial” de atragerea de capitaluri străine fără de care nu se poate dezvolta deoarece nivelul de economisire intern este foarte redus, iar ţara este săracă. Atu-ul de stat membru UE s-a pierdut pentru că Europa este astăzi o zonă " din care capitalurile mai degrabă pleacă decât vin”, a declarat economistul şef al BNR, Valentin Lazea.



"Dacă o ţară are deficit de lichidităţii şi probleme cu activele financiare, este evident că dezvoltarea, creşterea economică, depinde în mod crucial de atragerea de capital din străinătate. (...) Toată zbaterea asta şi tot acest efort în a reîmpărţi tortul intern, cu ieşiri în stradă, cu lupte etc, este o zbatere pentru un tort intern mic. Lupta şi eforturile noastre ar trebui să fie despre cum să facem tortul mai mare, nu despre cine apucă o bucată mai mare din tortuleţ", a spus Lazea, la seminarul EU- Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB. Lazea a precizat că vorbește în nume propriu, nu în numele BNR. El a mai adăugat că România nu este în competiţie pentru atragerea banilor i numai cu ţările din regiune, ci cu 192 de state ale lumii, iar intrarea în UE nu mai reprezintă un avantaj.

"Capitalul existent astăzi în lume este atras de orice altă parte decât de UE. Uniunea Europeană şi-a pierdut atractivitatea din punct vedere al atragerii de capitaluri. ", a opinat Lazea. Pe de altă parte, acesta a recunoscut că dacă România nu ar fi intrat în UE, situaţia ar fi arătat mult mai rău.

Băncile au fost netransparente

Băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut, consideră economistul şef al BNR, Valentin Lazea. Totuşi, nu le putem pedepsi şi " da un bobârnac" pentru că putem declanşa o criză bancară cu consecinţe extrem de grave, a adăugat Lazea. El a precizat că face aceste afirmaţii în nume propriu. Adâncimea pieţei financiare este dată de mărimea pieţei de capital, de cea a siistemului bancar şI de cea a asigurărilor.

" Noi, ca şi decidenţi, ca clienţi, nu trebuie să facem nimic ca să lovim în adâncimea pieţei financiare. Noi ce facem? Avem dubii dacă se menţinem sau nu contribuţia la Pilonul II de pensii, pe piaţa de capital privatizăm odată la trei ani o companie şi atunci participaţii de doar 5%, în sectorul bancar apare OUG 50", a afirmat Lazea, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

El a adăugat însă că trebuie să avem grijă ca România să nu treacă printr-o criză bancară deoarece până acum am avut doar o criză finnaciară. "Crizele bancare s-au lăsat de regulă, chiar şi în statele dezvoltate, cu consecinţe foarte nedorite, pe termen foarte lung", a spus Lazea.

"Dacă vrem să zguduim barca sistemului bancar cu orice dinadins putem să ajungem cu ponderea creditului în PIB unde eram acum 3-4-5 ani, mult mai mică. Una este transparenţa pe care Directiva 48/2008 o cere, şi este bine pentru că băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut şi într-un fel şi-au meritat această soartă. Dar a merge dincolo de transparenţă şi a le da un bobârnac, pentru că vezi dom'le trebuie pedepsiţi bancherii, iată unde ne poate duce", a afirmat economistul-şef al BNR.

×
Subiecte în articol: economic