x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legislatia comunitara este birocratica

Legislatia comunitara este birocratica

21 Apr 2004   •   00:00

Noii membri ai Uniunii Europene atentioneaza firmele romanesti si pe reprezentantii mediului de afaceri sa monitorizeze negocierile dintre Guvern si Uniunea Europeana, sa citeasca atent legislatia comunitara si sa se implice activ in negocieri.

„Comisia Europeana este mai catolica decat Papa si ar vrea ca noii membri sa fie mai buni decat cei vechi", a spus Boris Cizelj, director al Asociatiei pentru Afaceri si Dezvoltare din Slovenia, aflat la o conferinta organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.

EXEMPLE. El a dat si un exemplu concret rezultat din experienta pe care tara sa a avut-o in timpul negocierilor de aderare. „Slovaciei i s-a cerut sa arunce cojile rezultate dupa stoarcerea strugurilor, desi aceste resturi sunt folosite la obtinerea rachiurilor. La solicitarea producatorilor de alcool, asociatia neguvernamentala pe care o reprezint a aflat ca exista trei tari membre UE care nu respecta aceasta prevedere si in urma discutiilor cu acestea guvernul Slovaciei a obtinut derogare de la aceasta cerinta", a spus Cizelj.

BIROCRATIE. O alta problema ridicata de reprezentantii mediului de afaceri din noile tari candidate este legata de rigiditatea si birocratia legislatiei comunitare. „Exista o regula atunci cand studiezi reglementarile comunitare sa citesti si notele din subsol", a declarat Boris Cizelj. El a mai adaugat ca nimeni nu-ti atrage atentia, dar se asteapta sa stii, sa fii un bun profesionist, sa faci lobby.

Daniela Ivan

×
Subiecte în articol: economic