x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legislatie - Cearta maxima pe salariul minim

Legislatie - Cearta maxima pe salariul minim

de Daniela Ivan    |    06 Feb 2007   •   00:00
Legislatie - Cearta maxima pe salariul minim

Negocierile salariale din multe firme sunt blocate de mai bine de o luna din cauza salariului minim pentru angajatii cu studii superioare. Inspectorii nu primesc cartile de munca pe care este trecut salariul de 440 de lei, iar angajatorii nu se grabesc sa le modifice cu 880 de lei.

Patronii si managerii spun ca daca vor fi obligati sa majoreze salariile angajatilor cu studii superioare de la 440 de lei la 880 de lei, iar o buna parte din banii angajatilor se va duce in taxe si impozite. Calculele arata ca la un salariu brut de 880 de lei, angajatul incaseaza efectiv 654 de lei, restul banilor ducandu-se in taxe si impozite. Patronul da statului 265 de lei, fata de 132 de lei, cat ar da daca salariul minim ar fi de 440 de lei. "Este o adevarata lovitura pentru noi. Pana acum, chiar si celor cu studii superioare le facusem carte de munca cu salariul minim, de 390 de lei, iar restul de salariu il plateam prin firma sau prin contracte de drepturi de autor. Acum nu stiu cum voi putea plati salariul de 880 de lei si toate impozitele", a declarat Mihai Feleaga, patronul unei firme de publicitate, citat de HotNews. Problema este ca 90% din firmele romanesti sunt mici si mijlocii, iar patronii nu dispun de suficiente resurse sa plateasca aceste salarii.

STUDII SUPERIOARE. O alta neclaritate a patronilor este care sunt meseriile pentru care trebuie sa angajeze obligatoriu oameni cu studii superioare. "Exista multe posturi pe care avem angajati oameni cu studii superioare, desi nu stiu daca acestea prevad neaparat studii superioare. Care sunt prevederile legale in aceste situatii?", se intreaba nelamurit patronul unei firme.

LEGEA. "Prevederea cu salariul minim de 880 de lei este cuprinsa in Contractul colectiv de munca unic la nivel national, obligatoriu de respectat de catre toate firmele private, chiar daca patronii fac sau nu fac parte dintr-o organizatie patronala, chiar daca angajatii sunt sau nu constituiti in sindicate", spune Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical. Documentul este valabil pe perioada 2007-2010 si stipuleaza ca salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 de lei. Insa, conform indicilor de ierarhizare, aprobati tot prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national, unui angajat cu studii superioare ii revine un salariu brut de 880 de lei.

Reprezentantii Ministerului Muncii sustin si ei ca acesta este salariul minim pentru angajatii cu studii superioare si afirma ca au facut toate demersurile, prin inspectoratele teritoriale de munca, si au trimis instructiuni in acest sens angajatorilor pentru a nu gresi la incadrarea salariatilor. Mai mult, aceste salarii se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2007, spune ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, citat de BBC. El mai precizeaza ca salariatii pot sa sesizeze Inspectia Muncii daca angajatorul nu le mareste retroactiv salariul.

×
Subiecte în articol: economic minim studii salariul superioare