Ministerul Afacerilor Europene isi propune sa creasca de la 3,7% la 20% rata reala a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune pana la finalul anului 2012, pentru ca exista in acest moment riscul de dezangajare a unor fonduri europene in valoare de 1,9 miliarde de euro, a declarat, astazi, ministrul Leonard Orban.
"Obiectivul fundamental si principal pe care il avem este legat de evitarea dezangajarii de fonduri. De aceea ne-am propus ca pana la finalul anului viitor sa atingem o rata de absorbtie de minimum 20%. Ne-am propus un obiectiv mai ambitios decat cel pe care puteam sa-l fixez tinand cont de riscurile de dezangajare la sfarsitul anului 2012. Riscul de dezangajare tine de o suma de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Ne-am propus un obiectiv dublu, pentru ca varful de sarcina va fi 2013, cand Romania va trebui sa cheltuie efectiv 6,7 miliarde de euro. De departe anul 2013 este anul cu cel mai mare risc de dezangajari si anul viitor va avea efect foarte mare asupra a ceea ce se intampla in 2013", a explicat Orban, intr-o conferinta de presa.
La data de 30 septembrie, rata reala a absorbtiei fondurilor europene, adica rambursarile efective de la Comisia Europeana catre Romania, era de 3,7%, reprezentand 716 milioane de euro, in termeni nominali, iar cresterea pana la 20% ar insemna un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro pana la finalul anului 2012, a precizat ministrul.
O alta tinta fixata de ministrul pentru Afaceri Europene este cresterea ratei de contractare pe fonduri europene de la 59% la minimum 90% pana la sfarsitul anului 2012, astfel incat Romania sa poata cheltui fondurile din actuala perspectiva financiara europeana pana la sfarsitul anului 2015.
'Daca nu contractam minimum 90% din sume pana la sfarsitul anului viitor, pur si simplu nu vom putea cheltui aceste fonduri. Este un lucru foarte important pe care mi l-am propus', a subliniat Leonard Orban.
De asemenea, ministrul a atras atentia asupra riscului ca Romaniei sa-i fie suspendate formal fondurile europene pentru luni, daca pana la 31 octombrie 2011 Romania nu reformeaza sistemul de achizitii publice si nu simplifica procedurile privind absorbtia.
'Avem un termen limita care este de o importanta covarsitoare: 31 octombrie. Daca noi pana la 31 octombrie nu incheiem doua procese, riscam sa avem o intrerupere formala a platilor pentru minimum 6 luni. Asta ar insemna ca tot semestrul I al anului viitor va fi blocat si rata de absorbtie nu va creste', a atentionat Orban.
Reformarea sistemului de achizitii publice presupune implementarea de reguli mai dure si includerea in sistem a doua institutii: Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice, de la Ministerul Finantelor, si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).
'Integrarea sistemului de gestiune a fondurilor comunitare inseamna ca ei devin responsabili pentru ceea ce fac, pentru ca si pana acum verificau, dar nu raspundeau in niciun fel de corectitudinea sau incorectitudinea acestor verificari. Ei nu numai ca vor fi auditati de Autoritatea de audit din Romania, dar vor fi si sub lupa Comisiei Europene', a spus oficialul guvernamental.
In privinta simplificarii gestionarii fondurilor europene, ministrul a precizat ca nu se va slabi rigoarea desfasurarii procedurilor.
Per totalul fondurilor europene, ministrul a sustinut ca Romania a primit cu 5 miliarde de euro mai mult decat a cotizat la Uniunea Europeana, insa excedentul favorabil nu se refera numai la fondurile structurale si de coeziune, ci si la platile directe din agricultura si la instrumentele de preaderare.
'La sfarsitul lunii septembrie, diferenta era de este 5 miliarde de euro in favoarea Romaniei', a spus Leonard Orban.