x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, în cădere

Leul, în cădere

07 Mai 2010   •   00:00

Leul s-a depreciat după anunţul privind scăderea salariilor bugetarilor şi a pensiilor.



Banca Naţională a României a anunţat pentru azi un curs de referinţă de 4,1874 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 0,41 bani (0,10 la sută) faţă de ieri, când un euro a fost cotat la 4,1833 lei.

La rândul său, dolarul american a câştigat, din nou, teren în faţa monedei naţionale, BNR stabilind un curs de 3,2851 lei, în creştere cu 0,92 de bani (0,28 la sută), comparativ cu valoarea de 3,2759 lei, consemnată în şedinţa precedentă.

Gramul de aur a fost cotat, vineri, la 126,7957 lei, mai mult cu 2,68 lei (2,16 la sută) faţă valoarea de ieri.

Analiştii economici spun că leul s-ar fi putut deprecia mult mai mult după anunţul de ieri şi pun menţinerea cursului la un nivel decent pe seama interventiilor Bancii Centrale. "Chiar dacă reacţia investitorilor cu privire la măsurile fiscale anunţate este una, pozitivă credem că banca centrală este cea care induce aprecierea leului, fiind posibil ca aceasta să intenţioneze să transmită un semnal pozitiv privind planurile de reducere a cheltuielilor", au precizat analiştii ING Bank, citaţi de conso.ro.

Leul a debutat şedinţa într-o notă foarte pozitivă, având în vedere măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Traian Băsescu ieri dar şi menţinerea neschimbată a politicii fiscale. Moneda naţională a câştigat 0,5% în prima parte a şedinţei, în timp ce monedele regionale erau cu 0,5% mai depreciate. În jurul orelor prânzului, trendul s-a inversat însă iar leul a pierdut terenul câştigat. În acelaşi timp, valutele regionale au intrat pe apreciere şi au câştigat între 0,3% şi 1% în faţa monedei europene.

×
Subiecte în articol: redactie