x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, in călduri

Leul, in călduri

de Vali Blanaru    |    16 Aug 2007   •   00:00
Leul, in călduri
Sursa foto: ANDREW MEDICHINI/

Moneda naţională pierde tot mai mult teren in faţa euro. In doar cinci şedinţe valutare, moneda unică europeană a căştigat peste cinci bani. Investitorii işi marchează profiturile pentru a reveni pe pieţele americane.


Aprecierile spectaculoase şi rapide ale leului, inregistrate in ultimele luni, s-au oprit influenţate de evoluţia pieţelor internaţionale. In ultimele cinci şedinţe valutare, euro a crescut de la 3,17 lei la 3,22 de lei. Cursul de referinţă publicat ieri de BNR a urcat cu trei bani faţă de ziua precedentă, la 3,2260 lei/euro, nivel reprezentănd maximul ultimelor două luni al euro in raport cu leul. Deprecierea leului a inceput din primele minute ale şedinţei, iar cotaţia maximă la care s-au efectuat operaţiuni a fost de 3,2325 lei/euro.


EXPLICAŢII. "Corecţia de pe piaţa internă a corespuns cu ceea ce s-a intămplat in toată regiunea şi era de aşteptat, in condiţiile scăderii inregistrate aseară şi in această dimineaţă de bursele din America şi Asia. Ieşirile sunt semnificative şi s-ar putea intensifica, pentru că se mai aşteaptă incă veşti proaste de pe urma crizei creditelor sub standard de pe piaţa ipotecară americană", a declarat dealerul unei bănci, citat de Mediafax. In ultimele zile, majoritatea băncilor şi-au prelungit programul de tranzacţionare peste ora regulată de inchidere 16:30, intrucăt aceasta coincide cu momentul deschiderii pieţelor americane. "Toată lumea stă in piaţă cel puţin pănă la ora 17:00, pentru că s-au observat mişcări semnificative după primele semne privind evoluţiile pieţelor americane", a afirmat un alt dealer.


PROFITURI. Corecţiile suferite de moneda naţională sunt o pierdere colaterală cauzată de criza mondială. "Nu vor fi riscuri majore pentru Romănia, ci doar colaterale. Dacă vor fi probleme mari la nivel global, investitorii vor incepe să-şi acopere din pierderi retrăgănd banii din ţările emergente", consideră Florin Ciţu, analist ING Romănia. El consideră că retragerea banilor va influenţa economia romănească doar in măsura in care investitorii işi vor pierde interesul şi nu vor reveni pe această piaţă.


Deşi a pierdut 3% in ultimele trei săptămăni, leul se menţine incă pe căştig faţă de euro raportat la nivelul de la inceputul anului. Astfel, după şapte luni şi jumătate, moneda naţională inregistrează o apreciere cu 4,6% faţă de euro şi cu 6,9% in raport cu dolarul. Vărful de apreciere a fost consemnat la 2 iulie, atunci cănd rata de referinţă a coborăt la 3,1112, minimul istoric din ultimii doi ani şi jumătate. La acea dată, moneda naţională avea un căştig de 8% faţă de euro comparativ cu inceputul anului.


Criza americană

Problemele au pornit de la falimentul American Home Mortgage, cotată după mărime a zecea bancă din SUA. Banca era specializată in acordarea de imprumuturi pentru cumpărarea de locuinţe, iar falimentul a survenit după ce mai mulţi clienţi nu şi-au putut plăti datoriile. Celelalte bănci americane au mărit imediat dobănzile pentru limitarea pierderilor. Tensiunile s-au suprapus insă pe o lipsă de lichidităţi şi a fost nevoie de intervenţia băncilor centrale din toată lumea. Acestea au suplimentat lichidităţile din sistemul financiar cu mai multe sute de miliarde de dolari incepănd de săptămăna trecută, pentru a tempera panica provocată de epuizarea posibilităţilor de creditare. Bursele europene din SUA şi Asia au scăzut, iar investitorii s-au orientat către obligaţiuni, active cu un grad de risc scăzut.

×
Subiecte în articol: economic