Creditele in euro se vor scumpi in căteva săptămăni. Este doar una dintre consecinţele deciziei BNR de majorare cu 0,5% a dobănzii de politică monetară.
STRATEGIE - BNR majoreaza dobănda de politica monetara la 8%
Creditele in euro se vor scumpi in căteva săptămăni. Este doar una dintre consecinţele deciziei BNR de majorare cu 0,5% a dobănzii de politică monetară.
Majorarea dobănzii de politică monetară cu 0,5% pe care Banca Naţională a Romăniei (BNR) a anunţat-o ieri era aşteptată deja de piaţă, spun analiştii. Din această cauză, efectele ei sunt foarte limitate pe termen scurt, mai ales asupra leului şi a inflaţiei. Insă, creditele se vor scumpi, mai ales că măsura ar putea fi urmată de o alta similară in luna februarie. Directorul trezoreriei de la ING Bank Romănia, Florin Ciţu, mizează, de asemenea, pe o majorare cu minimum un sfert de punct procentual a ratei dobănzii de referinţă in februarie.
DOBÃ...NZI. Consecinţele acestor decizii vor fi resimţite din plin de populaţie. "Creditele in euro se vor scumpi şi persoanele care au imprumuturi cu dobănzi variabile vor plăti mai mult", spune analistul economic Ilie Şerbănescu. Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, este de părere că băncile vor mai aştepta o perioadă de timp pănă să urce dobănzile, insă creşterea acestora este certă după decizia de ieri. "Este greu de spus cănd se vor face modificările, insă cert este că dobănzile vor urca", a spus Dumitru. Pe de altă parte, Ciprian Dascălu, trader in cadrul Băncii Millennium, consideră că majorarea dobănzii de referinţă se va reflecta mai intăi in creşterea dobănzilor la depozite. "Mai degrabă se va reflecta in creşterea dobănzilor la depozite. Este nevoie de bani, chiar pe termen mai lung. In depozite o să se vadă clar (creşterea dobănzii de referinţă - n.r.). In cazul creditelor, efectul o să fie doar marginal. Dobănda anuală efectivă este foarte mare, concurenţa la fel, de aceea efectul o să fie marginal", a afirmat Dascălu. Consiliul de Administraţie al BNR a decis majorarea dobănzii de politică monetară pănă la 8%, arătănd că există o dinamică inaltă a cererii interne şi consumul se menţine la un nivel nesustenabil, in condiţiile intensificării ritmului de creştere a creditului. Totodată, BNR anunţă continuarea gestionării ferme a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă. "Consiliul de Administraţie al BNR apreciază că persistenţa presiunilor exercitate de cererea internă, dar şi perspectiva prelungirii efectelor unor şocuri de natura ofertei şi riscurile legate de o eventuală deteriorare semnificativă a anticipaţiilor inflaţioniste impun o sporire a restrictivităţii politicii monetare", se arată in comunicatul BNR.
daniela.ivan@jurnalul.ro
Aprecierea a durat doar o oră
Moneda naţională s-a apreciat ieri după anunţul BNR de majorare a dobănzii de politică monetară, insă după o oră a inceput iar să piardă teren in faţa monedei europene. După decizia BNR, cursul stabilit de banca centrală a fost de 3,5798 lei/euro, cu 0,99 bani sub nivelul de vineri. La ora anunţului BNR, 12:30, cotaţiile afişate de bănci se situau la 3,5950 lei/euro, iar in numai jumătate de oră rata de schimb a coborăt la un minim al zilei de 3,5780 lei/euro. Insă, peste două ore, cursul a revenit in jurul a 3,6000 lei/euro. "Era nevoie de mult mai mult. Piaţa avea alte aşteptări şi la un curs de 3,578 lei/euro nu avea cine să văndă şi cine să cumpere", spune Florin Căţu. Analiştii consideră că evoluţia cursului depinde foarte mult de ceea ce se intămplă pe plan internaţional, de criza de credite din SUA. "Deocamdată nu s-a limpezit situaţia pe piaţa externă şi deci este greu de făcut o previziune. Insă, dacă criza se va rezolva, atunci, in mod cert, capitalurile speculative vor redescoperi diferenţialul de dobăndă din Romănia, ceea ce va conduce la aprecierea leului", consideră Ilie Şerbănescu.